Тридцять три народні обранці утворили в парламенті депутатську групу «Економічний розвиток». Її головою обрано президента Українського союзу промисловців і підприємців Анатолія Кінаха.

Яку мету переслідує нове об’єднання, що сьогодні найбільше непокоїть народних депутатів? Про це, і не тільки, наш кореспондент розмовляв з головою групи народним депутатом Анатолієм КІНАХОМ (на знімку).

— Мабуть, сьогодні нікому не треба розповідати про те, що Україна перебуває в глибокій суспільно-політичній, соціально-економічній кризі. І для того, щоб зробити правильні кроки, потрібно як ніколи мати холодну голову і гаряче серце. За три місяці протестів уперше в новітній історії України пролилась кров, десятки убитих, сотні поранених...

— Ми передусім сумуємо разом з усією країною і висловлюємо глибоке співчуття сім’ям загиблих та постраждалих. На жаль, сталася величезна трагедія. А тому насамперед треба зрозуміти ті причини, які призвели до неї, по-друге, вкрай необхідно, щоб винних було знайдено і покарано.

Водночас потрібно зрозуміти: країна, її громадяни відчувають вплив величезних проявів системної соціально-економічної кризи. І ми не повинні допустити того, щоб проблематика політичного протистояння додалась і до поглиблення соціально-економічної кризи. Проблеми, ризики тоді безпрецедентно зростатимуть. І це однозначно впливатиме на всі аспекти національної безпеки України, включаючи територіальну цілісність і державність.

Ми впевнені в тому, що нині не на часі займатись опозиційними схемами. Сьогодні усі, незалежно від політичного кольору, мають об’єднати свої волю, інтелект, ресурси з тим, щоб виводити державу з дуже глибоких кризових проблем.

— На яких проблемах, на вашу думку, сьогодні треба акцентувати увагу?

— Депутатська група «Економічний розвиток» створена для тісних комунікацій з бізнесом насамперед задля формування ефективних програм економічного розвитку, прийняття найнеобхідніших для національного виробництва рішень.

Соціально-економічна ситуація в державі перебуває в загрозливому стані. Другий рік поспіль спостерігається рецесія економіки, втрачаються робочі місця, ринки збуту тощо. Погіршується й інвестиційний клімат держави, зростають зобов’язання України з виплати державного боргу.

На нашу думку, парламентарії передусім мають розпочати розроблення чітких анти-кризових дій на 2014 рік. Ітиметься про заходи з фінансової стабілізації, виконання боргових зобов’язань країни з метою недопущення дефолту, реалізацію програм імпортозаміщення й локалізації виробництва, які б активізували внутрішній ринок держави. Потрібні дії з диверсифікації експорту, насамперед там, де існує одностороння залежність від тих чи інших ринків, з розвитку малого й середнього бізнесу.

Безумовно, найголовнішими завданнями мають стати подолання безпрецедентно високого рівня корупції, наведення ладу в системі державних закупівель. Не менш важливим є налагодження постійного зворотного зв’язку з представниками громадянського суспільства. Запасу міцності в країні немає, тому затягувати з реалізацією цих завдань не можна. Лише економічне пожвавлення України допоможе виходу держави з суспільно-політичної кризи.

Усі ці питання можна об’єднати в одну мету: громадяни повинні відчути, що таке економічний патріотизм. У світі діють жорсткі закони конкуренції. Та держава, яка не сконсолідована, яка не вміє по всьому периметру, незалежно Захід то чи Схід, захищати свої національні інтереси, ніколи не посідатиме гідне місце в світі.

Ми не можемо допустити розвитку такого сценарію. Величезне значення має відновлення системи державного управління. Ми однозначно підтримуємо необхідність створення в стислі терміни парламентської коаліції, як цього вимагає Конституція України.

Дуже важливо підкреслити, що коаліція має вирішити першочергове завдання формування уряду, виходячи з пошуку дуже складного балансу. Йдеться про те, щоб делегувати в Кабінет Міністрів фахівців з досвідом, з високою державною і моральною планкою й однозначно вирішувати проблему відновлення довіри до влади як такої.

— Отже, представники нового парламентського об’єднання розраховують обійняти посади в новому уряді?

— Хочу зауважити, що парламентське об’єднання «Економічний розвиток» не претендує на посадові портфелі у Кабінеті Міністрів. Але ми об’єднуватимемо наші зусилля за всіма тими напрямами, які відповідають економічним, політичним, національним інтересам держави і громадян. Відтак готові співпрацювати з урядом на основі пріоритетів інтересів держави, суспільства, економіки.

Необхідно чітко зрозуміти, що формування сучасних європейських, міжнародних стандартів в Україні має незворотний характер. Завдання парламенту, уряду — в максимально стислі терміни сформувати відповідну національну програму адаптації України до асоційованого членства в ЄС, адаптації України до умов вільної торгівлі, що передбачає високу корпоративну безпеку, рівноправну конкуренцію, верховенство права, якість життя громадян.

А тому ми закликаємо всіх у цей час розглядати проблеми не в контексті поточної особистої чи політичної кон’юнктури, а об’єднати зусилля за напрямами, які сформують європейську конкурентоспроможну демократичну Україну.

Розмову вів Володимир ОЛЕКСАНДРОВИЧ.