Несправедливо засуджені мають отримати право на перегляд судового вироку


Про це заявила на брифінгу в парламенті заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд. Вона обстоює ухвалення проекту закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо забезпечення окремим категоріям засуджених осіб права на правосудний вирок) — № 2033-а, який дає можливість переглянути неправосудні вироки. Законопроект уже включено до «прохідної» частини порядку денного парламенту. «Але, на жаль, ми отримали інформацію, що депутати з різних фракцій відмовляються голосувати через те, що наслідки прийняття цього закону боїться система прокуратури і слідства, які були причетні до незаконних вироків», — сказала О. Сироїд. Як приклад заступник глави парламенту навела ім’я столичного підприємця Олександра Рафальського, котрий став символом страждань людини, яка була незаконно покарана.

Цей чоловік отримав довічне ув’язнення за начебто вбивство п’ятьох осіб, помер декілька днів тому, так і не дочекавшись перегляду свого вироку. О. Рафальський подав позов до Європейського суду з прав людини, скаржачись на катування під час слідства.


Представник Харківської правозахисної групи Андрій Діденко висловив думку, що в Україні з 2010 року фактично відсутня будь-яка правова можливість виправлення судових помилок, перегляду кримінальних справ, які викликають розумний сумнів. Експерт Центру політико-правових реформ Роман Куйбіда зауважив, що законопроект № 2033-а дає можливість не автоматично звільнити всіх вбивць, як дехто хоче показати, а надати право на перегляд вироків в Апеляційному суді щодо тих осіб, які були засуджені за сфальшованими доказами і вибитими через тортури зізнаннями. «Гарантією справедливості таких рішень повинен виступити новий Верховний Суд, створення якого передбачено судовою реформою — протягом п’яти місяців мають бути обрані судді нового Верховного Суду», — наголосив Р. Куйбіда.


У свою чергу, народний депутат України Олена Сотник із жалем констатувала, щодня кількість людей, які були засуджені несправедливо, зменшується. Бо... вони помирають у тюремних стінах.


«За» і «проти» закону про спецконфіскацію


Закон про спецконфіскацію передбачає виключно конфіскацію коштів, вкрадених Януковичем, однак його відмовляються підтримати фракції «Опозиційний блок», «Батьківщина», «Самопоміч» та «Єврооптимісти». Про це заявив у коментарі журналістам народний депутат із фракції «Народний фронт» Дмитро Тимчук. Він запевнив, що законопроект про спецконфіскацію після численних правок відповідає всім європейським вимогам.


«Документ стосується виключно грошових активів, лише топ-чиновників, які знаходяться в бігах та щонайменше півроку переховуються від слідства і не можуть пояснити, як у них з’явилися ті гроші, — наголосив Д. Тимчук.

— Вони мають можливість доправити до суду своїх адвокатів, які зможуть надати документи, що засвідчать, що ті кошти набуті в законний спосіб». При цьому він назвав «брехнею» розмови про те, начебто закон про спецконфіскацію можна буде застосувати до будь-якого громадянина України.


Водночас лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко у коментарі журналістам заявила, що закон про спецконфіскацію насправді «легалізує подальшу корупцію на бюджеті України». «У Януковича повинні забрати все, що він нечесно «заробив», притягнути його за це до відповідальності. Але закон про спецконфіскацію — це закон не про конфіскацію грошей Януковича! — наголосила Ю. Тимошенко. — Це закон про велику мегакорупцію, яку протягують дві найбільші фракції».


За словами Ю. Тимошенко, через закон про спецконфіскацію «хочуть добратися до державних цінних паперів, які сьогодні заблоковані на рахунках Ощадбанку, на суму понад 1 млрд. доларів». «Вони хочуть продати їх з дисконтом, забрати ті нараховані відсотки, які ще не отримані, а це — сотні мільйонів доларів», — вважає лідер «Батьківщини». До того ж вона відзначила, що законопроектом надається право конфіскації майна без суду і слідства. «І це означає, що майно зможуть конфіскувати у будь-кого, хто щось не так зробить проти влади», — переконана політик. За її словами, голова Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем’якін звернувся до представництва Європейського Союзу із проханням роз’яснити, чи дійсно ЄС підтримує цей законопроект і чи є його ухвалення умовою для отримання безвізового режиму, — і отримав відповідь, що це неправда.


В енергетиці потрібні «зелені тарифи»


Нині вкрай важливо розробити системні підходи до збільшення уже найближчим часом у декілька разів кількості альтернативної енергії в Україні. Про це заявила народний депутат України, представник фракції Блоку Петра Порошенка Ольга Бєлькова у коментарі журналістам у кулуарах парламенту.


«Сьогодні ні у кого не викликає сумніву, що майбутнє за альтернативними джерелами енергії», — сказала депутат. За її словами, необхідно зважено підійти до того, в який спосіб держава стимулюватиме як виробників, так і споживачів таких видів енергії. Більшість країн мають стимулюючі програми, як, наприклад, «зелений тариф» або аукціони з продажу потужностей. «Я є прихильницею методів, які стимулюють велику кількість виробників, зважаючи на їх операційну ефективність, пропонувати громадам підходи, які на тривалий термін забезпечать їх чистою енергією», — зауважила О. Бєлькова.