У Верховній Раді відбулися слухання: «Ціннісні орієнтації сучасної української молоді» (на знімку). Відкриваючи їх, Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, зокрема, зауважила: «Наші дебати охоплюють широкий спектр ключових проблем становища молодих українців: їх життєвих цінностей, державної молодіжної політики на сучасному етапі, а також її оновлення та реорганізації. Сподіваюся, що ми почуємо не лише важливі виступи, а й подискутуємо у представницькому колі, якою має бути державна молодіжна політика. Адже тут є прогалини, над якими варто працювати, поєднуючи зусилля як неурядового сектору, так і парламенту й уряду».

 

 

Міністр молоді та спорту Ігор Жданов під час доповіді наголосив, що одним із завдань міністерства є напрацювання та реалізація реальної молодіжної політики. Його доповідь була присвячена, зокрема, аналізу молодіжних цінностей. Так, серед пріоритетів української молоді — міцне здоров’я, міцна родина, благополуччя дітей та матеріальний добробут.


«Саме ці позиції, — зауважив міністр, — залишаються домінуючими у рейтингу цінностей. Водночас в останні роки істотно підвищилося значення таких цінностей, як державна незалежність, демократичний розвиток, свобода слова, громадський контроль влади, євроінтеграція, національне культурне відродження, активна участь у політичному житті».


Учасники парламентських слухань хвилиною мовчання вшанували пам’ять усіх бійців АТО, молодіжних активістів, спортсменів, які загинули смертю хоробрих, відстоюючи незалежність нашої країни.


А на думку голови Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Артура Палатного, держава недостатньо уваги приділяє розв’язанню проблем молоді. Відтак мета парламентських слухань — донесення до суспільства, влади, що ціннісні орієнтири молодого покоління є однією з головних складових національної безпеки України, сказав він.


Серед найгостріших молодіжних проблем, за словами депутата, є труднощі з отриманням якісної освіти та гідної роботи, погіршення здоров’я та відсутність кваліфікованого медичного забезпечення, створення міцної сім’ї, значна економічна та соціальна залежність від батьків, відсутність ресурсів для поліпшення житлових умов. Проте, переконаний народний депутат, будь-яка освіта стане не потрібною, якщо не вирішити питання працевлаштування.


Окремо А. Палатний зачепив проблему міграції молодих українців: «Масовий від’їзд за кордон обертається для нас втратою свіжих ідей, нових вражень та кращих фахівців у майбутньому. Тож маємо створити такі умови, щоб молоді люди залишалися в нашій країні й працювали на благо держави».


Заступник керівника Донецької військово-цивільної державної адміністрації Ігор Стокоз акцентував увагу на темі національно-патріотичного виховання на сході нашої країни. Так, зауважив він, згідно з торішніми дослідженнями, які проводились Міністерством молоді і спорту спільно з ЮНІСЕФ, 35,52 відсотка молоді не вважають себе громадянами України. «З цього треба робити висновки», — наголосив І. Стокоз.Національне виховання, за його словами, на жаль, не стало провідною ідеєю. Досі відсутній якісний інформаційний продукт у всеукраїнських та місцевих ЗМІ, відеоролики, фільми, молодіжні передачі тощо. Недостатня кількість друкованих ЗМІ українською мовою у бібліотеках та у місцях продажу. І найкатастрофічніша ситуація — у селах.


У зв’язку з цим І. Стокоз запропонував: «Якщо ми хочемо повернути Донеччину, реінтегрувати, перезавантажити, маємо культурний движ розвернути в іншу сторону. Тобто львівський форум видавців має проводитися не у Львові, а у Краматорську, Бахмуті, Покровську». Така його пропозиція зірвала оплески в сесійній залі. Те саме, додав він, стосується і всього мистецького движу. Зокрема, фестиваль «Молодість» він пропонує проводити або в Маріуполі, або в Покровську.


Другою серйозною проблемою І. Стокоз назвав брак у навчальних закладах науково достовірних матеріалів з історії України. Та найбільшою проблемою на сьогодні заступник керівника військово-цивільної адміністрації назвав депопуляцію. «Її загроза зростає. Адже найбільш активна частина молоді вже поїхала. Виїхав Донецькій національний університет у Вінницю. І я не певен, що вони повернуться коли-небудь назад. Тож сьогодні маємо думати про те, щоб створити комплекс заходів, інструментарій, який допоможе нам уникнути випаленого поля, коли ми отримаємо назад наші території», — наголосив він.


Підсумовуючи слухання, голова парламентського профільного комітету Артур Палатний подякував їх учасникам за змістовні пропозиції. Усі вони, запевнив депутат, ляжуть в основу рекомендацій парламентських слухань, які, у свою чергу, стануть дорожньою картою в розробці та вдосконаленні молодіжної політики. А Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко закликала учасників слухань до постійного активного, предметного діалогу з профільним комітетом і міністерством. Оскільки саме там мають бути ключові напрацювання щодо вдосконалення нашої державної молодіжної політики.

 

ЦИФРА

За інформацією Головного управління статистики Польщі, минулого року в їхній країні навчалися 30 тисяч 589 українців, що становить 60 відсотків усіх іноземних студентів у Польщі.


Фото Олександра КЛИМЕНКА.