Інспектори Херсонського прикордонного загону цьогоріч відмовили у перетині КПВВ майже 1,5 тис. осіб (це переважно громадяни іноземних держав) на адміністративному кордоні з окупованим Кримом. Серед причин — відсутність віз та спецдозволів, нотаріально завірених дозволів батьків на виїзд дітей. Не припиняються й спроби перетнути кордон із забороненими вантажами — раніше їх везли вантажівками, а тепер у мікроавтобусах та багажниках автівок.


Лише у жовтні на трьох КПВВ працівники Херсонської митниці перешкодили 294 спробам ввезти чи вивезти з окупованої території заборонені предмети чи товари. У прес-службі Головного управління ДФС Херсонщини зазначають, що найчастіше це великі суми в рублях, побутова техніка, алкогольні напої, запчастини для автомобілів та харчові продукти. Втім, трапляються й колекції монет, старовинні артефакти. Через КПВВ «Чонгар», приміром, громадянин України нещодавно намагався вивезти рідкісний Псалтир 1889 року. Книгу суд конфіскував, а згодом її передали до колекції художнього музею в Кропивницькому.


Іноді власники ховають заборонені предмети у різноманітних технічних порожнинах машин, часом везуть відкрито, пояснюючи, що не знали про заборону.



Херсонська область.

 


На знімку: старовинний Псалтир, вилучений на КПВВ «Чонгар».


Фото прес-служби ГУ ДФС Херсонщини.