«У зв’язку зі збільшенням розміру мінімальної зарплати чи можна очікувати підвищення пенсій? Чи змінюватиметься пенсійний вік найближчим часом?»


Олександр ДОРОШЕНКО.


Чернігівська область.

Голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила ДЕНІСОВА (на знімку):

 


— Кабінет Міністрів вніс до Верховної Ради законопроект, який стосується пенсійної реформи, в тому числі запровадження другого рівня пенсійної системи — це обов’язкове накопичувальне державне страхування. Але уряд просить поки що це питання не розглядати. Тому воно не виноситься на порядок денний. Вважаю, цей законопроект застарілий. Підходи до формування відповідної грошової допомоги потрібно змінювати. Також треба осучаснити виплати, тобто перерахувати їх за будь-яким коефіцієнтом або розміром зарплати. Адже сьогодні 9,1 мільйона громадян отримують мінімальну пенсію, що дорівнює прожитковому мінімуму для непрацездатних осіб, — 1350 гривень. Поки що від уряду до комітету жодного законопроекту з цього приводу не надійшло.


Стосовно підвищення пенсійного віку — це чутки. Нині ніхто нічого не змінюватиме, тому що насамперед потрібно поліпшити рівень життя людей. Чоловік живе в середньому 61—62 роки. Отже, до пенсії, на яку виходитиме в 65, може не дожити. Тож таке рішення не відповідатиме Конституції, оскільки там написано, що Україна — це соціальна держава.