Вкрай актуальна для Рівненщини бурштинова тема вже набила оскомину: про неї говорять чи не на кожній сесії Рівненської обласної ради, однак віз і нині там - бурштин як мили, так і миють, ліси після цього нагадують місячні пейзажі. Спроби з допомогою поліції врегулювати незаконний видобуток бурштину тільки частково дають результати, але не вирішують проблему в цілому.

 

На знімку:

 

пікет Рівненської облради
перед початком сесії

 

Тож і на сесії облради 4 листопада в порядку денному було кілька питань, присвячених цій наболілій темі. Депутати облради, запросивши на своє сесійне засідання уповноважених представників Міністерств – внутрішніх справ, екології та природних ресурсів, Державної служби екології та надр, Генпрокуратури, Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, сподівалися почути від них, які ж заходи на рівні держави вживаються для припинення незаконного видобутку бурштину у Рівненській області.

 

Однак згадані структури, якщо не проігнорували запрошення, то делегували своїх представників обласного рівня. Так, Держгеонадра представляв генеральний директор Державного підприємства «Українська геологічна компанія» Богдан Слободян, яке веде геологічну розвідку корисних копалин (і бурштину також) у десяти районах області. Він розповів про ресурси і запаси сонячного каменю на Рівненщині, а також про те, що два підприємства, які нині офіційно видобувають бурштин (Державне підприємство «Бурштин України» та приватне «Сонячне ремесло» у Володирецькому районі), торік видобули п`ять тонн бурштину. Звичайно, це мізер, якщо врахувати, що за кордон нелегально потрапляє набагато більше поліського бурштину, видобутого нелегальними старателями.

 

Тож депутати Рівненської облради вкотре прийняли Звернення до Президента України П.Порошенка, Голови Верховної Ради А.Парубія та Прем`єр-міністра України В.Гройсмана про необхідність термінового законодавчого врегулювання питання видобутку та обігу бурштину.

 

«У нашій області на сьогодні нагальним лишається питання незаконної торгівлі та видобутку бурштину. Значні території земель Рівненської області зруйновані внаслідок несанкціонованого видобутку бурштину, - йдеться у Зверненні. – Нині немає реакції центральної влади країни щодо зазначених проблем. В зв`язку з цим зростає криміногенна ситуація в регіоні.

 

Від незаконного видобутку бурштину страждає наша природа, а також економіка всього регіону. Потенціал родовищ потрібно використовувати на благо Рівненщини та України в цілому. Однак у зв`язку з відсутністю політичної волі з боку держави, питання видобутку та обігу бурштину на даний час залишається законодавчо не врегульованим, що унеможливлює використання надр в інтересах держави та суспільства, породжуючи численні кримінальні схеми його тіньового обігу».

 

Останнім часом на Рівненщині час від часу спалахують конфлікти на ґрунті незаконного видобутку бурштину. Люди, які називають себе громадськими активістами, протестними акціями блокують прийняття рішень про надання згоди на розробку родовищ бурштину юридичним особам. Будь-яка спроба зайти на Рівненщину компаніям зустрічає супротив їх, а також незаконних старателів. Тож прийняття закону, що врегулює видобуток бурштину і для окремих копачів (створення артілей), дуже і дуже потрібне. Бо це створить для них робочі місця, вони матимуть за що утримувати свої сім`ї. Адже не пригадаю за останнє десятиліття, щоб у поліських районах Рівненщини, де залягають поклади бурштину, було побудоване якесь підприємство чи завод: людей залишили наодинці з безробіттям, яке загострилося після того, як для поліщуків з відомих причин закрилися перспектива виїзду на сезонні заробітки у країни ближнього зарубіжжя.

 

Щоправда, останнім часом почастішали «розбірки» і між самими копачами. Поліцейські повідомлення про те, що у селищі Клесів Сарненського району (навколо нього багатющі поклади бурштину), біля будинку, де живе п`ять сімей, прив`язали до телеантени бойову гранату з радіусом дії 25 метрів, що у вікна жилого будинку кинули запальну суміш тощо, наштовхують на думку про загострення конфліктів і між самими незаконними старателями…

 

На сесії Рівненської облради 4 листопада розглянуто питання про погодження надання надр у користування двом товариствам з обмеженою відповідальністю з метою видобутку бурштину на родовищах «Золоте» у Дубровицькому та поблизу села Каноничі Володимирецького районів. Розгляд питання проходило за активного супротиву активістів, які зустріли позитивне голосування депутатів вигуками «Ганьба!» й оцінкою його як «дерибан земель».

 

Тим часом депутати теж мали різні думки з цього приводу. Богдан Файфура із фракції «Конкретних справ» пропонував потенційним інвесторам висувати конкретні інвестиційні пропозиції і зобов`язання, щоб область від того мала зиск. Олександр Васильєв з Радикальної партії Олега Ляшка вважав, що перед наданням погоджень на користування надрами необхідно заслухати думку громад, на території яких заходить потенційний видобувач бурштину. Микола Кучерук від «Батьківщини» вважає, що будь-який легальний видобуток бурштину повинен підтримуватися владою. Однак більшість сходилася на тому, що треба негайно прийняти закон, який врегулював би видобуток бурштину (він уже прийнятий парламентом у першому читанні) і зняв би соціальну напругу в областях, де є поклади бурштину, а також сприяв наповненню бюджету. На жаль, поки що на видобутку бурштину наживаються впливові ділки, вони й гальмують законодавче вирішення цієї актуальної проблеми.

 

Олександра ЮРКОВА.

Фото автора.

 

Рівне.

 

Голос України