Що буде з бюджетом країни, кредитами та гривнею? Ці питання нині хвилюють мало не кожного українця. Відповіді на них учора під час інтернет-конференції спробував дати Андрій Новак, голова Комітету економістів України. За його словами, сценарії розвитку подій у фінансово-економічній сфері залежатимуть не тільки від дій нового уряду, а й від розвитку ситуації в Криму. Найперше, на чому можуть позначитися військово-політичні перипетії на півострові, — це курс національної валюти стосовно долара США. Андрій Новак навіть не взявся прогнозувати, скільки може коштувати «вічнозелений американець» у гривнях у найближчій перспективі. «Що буде в найближчий місяць — найбільше залежить від розвитку військово-політичної ситуації», — сказав експерт. До кінця 2014-го, сподівається він, гривня не вискочить за межі 10 гривень за 1 долар США.

Що стосується фінансової допомоги, то зараз, за словами Андрія Новака, міжнародна спільнота, як ніколи, готова надати її Україні. Щоправда, чи є це «ліками» від усіх вітчизняних економічних хвороб — питання.

— На сьогодні західні партнери України самі пропонують нам фінансову підтримку, яка сумарно становить вже понад 30 млрд. доларів. Це і нова програма з МВФ, і гроші ЄС, і гроші уряду США, і гроші Світового банку. Реальність їх отримання висока, як ніколи. А от нова допомога від РФ є малоймовірною, принаймні найближчим часом, — сказав експерт. — Але я справді не вважаю факт отримання нових, навіть великих, кредитів панацеєю від наших економічних проблем. Справа не в сумах, а в тому, як цей кредитний борговий ресурс ми використовуємо. Всі попередні кредити українські уряди використовували, м’яко кажучи, вкрай неефективно.

Як буде з новою кредитною допомогою — стане відомо вже пізніше, після її фактичного використання.

А от бюджет на цей рік новий уряд починає переглядати не з того боку, упевнений експерт. Як відомо, на днях міністр фінансів України Олександр Шлапак заявив, що прийнятий бюджет країни будувався на химерних макропоказниках, і його дохідна база не мала жодного зв’язку з реальним становищем та можливостями економіки. Мовляв, окрім 70 мільярдів гривень заявленого дефіциту, головний кошторис країни має ще майже 50 млрд. грн. прихованого. Тому вже найближчим часом урядовці планують його переглянути.

— Ініціативи скорочення витрат на утримання держорганів дадуть економію для бюджету не більше декількох сотень мільйонів гривень на рік, що ніяк не виправить стан бюджетної сфери. Водночас не чути ініціатив з приводу прикриття офшорних схем, фінансового свавілля на митниці, зловживань у системі держзакупівель, контролю над тими самими кредитними ресурсами. А все це напрями, які обраховуються сотнями мільярдів гривень на рік. Тому цікаво, що уряд пропонуватиме далі. Не пізніше, як через один квартал, уже буде зрозуміла ефективність його роботи, — сказав Андрій Новак. За його підрахунками, тільки через використання офшорних буферних компаній щорічно до бюджету не доходить близько 200 мільярдів гривень.

Не минуться без наслідків для економіки України події у Криму. «Після фактичної військово-політичної інтервенції з боку РФ товарообіг та інвестиційний обмін між нашими країнами значно скоротиться. І що довше триватиме цей російський маразм, то важчими будуть наслідки для обох країн, а найбільше — для кримчан», — запевнив економіст.

Першочергових кроків, які має зробити влада для відновлення економіки, експерт нарахував п’ять: формування нового державного бюджету на цей рік, підготовка та прийняття Фіскального, Монетарного, Соціального і Господарського кодексів, спрямовування отриманих міжнародних позик переважно в реальні сектори економіки, оголошення та дотримання стратегічної політики міцної і стабільної гривні. Та найперший і найголовніший крок, на думку експерта, — домагатися списання більшої частини державного боргу України. «Я максимально доношу цю ідею як до уряду, так і до Нацбанку, пропагую її в медіа. Але поки що відчуваю навіть інформаційну блокаду теми списання державного боргу і здогадуюсь, чому. Бо, якщо списувати частину державного боргу (а Україна в даних обставинах може просити про списання від 50 до 85 відсотків), то робити це треба не лише зовнішнім кредиторам, а й внутрішнім, а це вже торкається інтересів наших олігархів», — сказав Андрій Новак.

Допомогти вітчизняній економіці можуть і прості громадяни. Для цього потрібно максимально купувати українські товари та не забувати сплачувати податки.