Увагу до проблем жителів Донецької та Луганської областей, які в результаті бойових дій втратили своє майно та житло, під час брифінгу привернув народний депутат Олег Недава (БПП).


Ці люди, наголосив депутат, не мають жодного статусу — вони безхатьки. «Переселенці, які виїхали з окупованих територій, отримують відповідний статус, прописку, невеликі, але пільги. А ці громадяни взагалі нічого не отримують, бо зареєстровані на підконтрольній Україні території. Проте їхні будинки зруйновані, майно згоріло, вони вимушені винаймати житло. Водночас не отримують жодної фінансової допомоги від держави», — наголосив депутат.


«У наших родинах є неповнолітні діти, і ми опинилися без засобів до існування. Замкнуте коло. Хоч куди ми звертаємося, допомоги немає. Міська влада відправляє нас до вищих інстанцій, у Кабміні посилаються на місцеву владу», — розповіла пані Олена, яка приїхала зі Слов’янська.


Розв’язати цю проблему може проект закону, співавтором якого є О. Недава, — «Про відшкодування збитків за зруйноване (знищене) або пошкоджене приватне житло особам, приватне житло або приватні домогосподарства яких було пошкоджено (зруйновано) під час проведення антитерористичної операції» (реєстр. № 4301). Власне, ухвалити цей проект і закликали представники громадськості, які взяли участь у брифінгу.