Мінімальні зарплати і пенсії необхідно збільшувати одночасно, інакше виникне великий соціальний розрив, який може спровокувати протистояння. Про це під час круглого столу на тему «Система соціального захисту населення України: реформування, збереження людського потенціалу, перспективи розвитку» заявила народний депутат від фракції Опозиційного блоку Наталія Королевська.


У заході брали участь експерти, представники органів місцевого самоврядування, профспілок, лідери громадських організацій та працівники соціальної сфери.


«Ми вже зареєстрували відповідну постанову і озвучили цю вимогу Кабінету Міністрів. Соціальна політика — дуже тонкий механізм, і рішення необхідно приймати виважено. Ціна помилки дуже велика, за нею стоять долі мільйонів громадян», — підкреслила парламентарій.


Вона також зазначила, що заява Прем’єр-міністра про підвищення мінімальної зарплати викликає багато запитань. «Це хороше і правильне рішення, але нам досі не пояснили, як це робитимуть. Місцеві бюджети треба переглядати, оскільки вони не витягнуть таке збільшення зарплат. А з приватним бізнесом переговорів взагалі ніхто не вів. До того ж спостерігаємо паралельні процеси, які не можуть не лякати, наприклад, ідея скасувати тарифну сітку формування заробітних плат», — зазначила Наталія Королевська.


Крім того, народний обранець повідомила, що представники фракції Опозиційного блоку зареєстрували у Верховній Раді проект постанови, в якій вимагають від уряду звіту про реальний стан соціальної сфери. Також, вважає парламентарій, Кабмін має представити концепцію соціального розвитку України до 2020 року.


Голова Профспілки працівників соціальної сфери України Володимир Тьоткін нагадав, що в жовтні цього року парламент у першому читанні ухвалив законопроект стосовно надання психіатричної допомоги. У документі передбачаються пільги для лікаря-психіатра, інших працівників, які беруть участь у наданні відповідної допомоги та доглядають за особами з психічним розладом. Тобто надаються преференції тільки для працівників охорони здоров’я. Для робітників установ соціального захисту цього не передбачено.


Також, за його словами, цим законопроектом вносяться зміни до закону про пенсійне забезпечення, які передбачають пільгове обчислення стажу за роботу в закладах із надання психіатричної допомоги. Про працівників установ соціального захисту там не згадується. «Ми це питання поставили перед Міністерством соціальної політики, яке вже спрямувало відповідні пропозиції до профільного парламентського комітету для врахування їх у другому читанні», — сказав Володимир Тьоткін.


Крім того, за його словами, тривогу викликають процеси, які відбуваються із запровадженням децентралізації влади. «Для нашої галузі це неминуче скорочення чисельності, адже не всі місцеві бюджети спроможні забезпечити утримання закладів соціальної сфери. Особливо виникають проблеми з реформуванням територіальних центрів із надання соцпослуг. Це вже відчули на собі працівники Тернопільської області. А в Мукачевому (Закарпатська область) прийняли рішення взагалі ліквідувати установу. З цього приводу ми зверталися до Верховної Ради, Кабміну, що не можна такого допускати. Але жодної реакції досі немає», — розповів він.