Спільний проект Європейського Союзу та програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» активно діє в Україні з 2008 року. За цей час майже дві тисячі сіл поліпшили життя своїх мешканців завдяки реалізації мікропроектів. Зокрема, відновлено 664 дитячі садки та школи і 118 медичних пунктів. У 110 випадках налагодили доступ до якісної води, у дев’яти — потурбувалися про охорону довкілля, у 706 — про енергозберігаюче вуличне освітлення.

 

Відтак було про що поговорити та скласти плани на перспективу учасникам міжрегіональної конференції «Спроможні громади — основа розвитку регіонів: завдання і можливості в контексті децентралізації», що відбулася в Тернополі (на знімку).

 


У конференції взяли участь міжнародні донори, представники органів місцевого самоврядування, державної влади, об’єднаних територіальних громад із дев’яти областей України. Організатором заходу виступила Українська асоціація районних та обласних рад спільно з проектом ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», тернопільськими облрадою та облдержадміністрацією.


На Тернопільщині створено 26 об’єднаних територіальних громад — найбільше в Україні. До кінця року планується створити ще 11. Значна частина коштів, які колись перераховували до державного бюджету, нині залишається на місцях. Унаслідок змін, внесених до податкового та бюджетного законодавств, інших законодавчих актів у контексті децентралізації, обсяг власних доходів бюджетів об’єднаних громад (без урахування трансфертів) на 2016 рік становив майже 222 мільйони гривень, що в 2,6 разу більше, ніж у 2015 році. До повноважень громадам держава додатково передала фінансові ресурси у вигляді Державного фонду регіонального розвитку та державної субвенції на розвиток інфраструктури об’єднаних територіальних громад. Цьогоріч Тернопільщині за державною субвенцією передбачено 141,5 мільйона гривень.


Від початку роботи в регіоні проекту ЄС/ ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» реалізовано 170 проектів. На них із 2008 року залучено майже 35 мільйонів гривень, з яких 20 мільйонів — кошти проекту. Їх спрямовано на ремонт шкіл, садочків, відкриття ЦНАП, створення кооперативів тощо.


Нині в області триває реалізація третьої фази проекту, участь в якій беруть громади десяти районів. Загальний бюджет мікропроектів цієї фази становить понад 10,5 мільйона гривень. Третя фаза проекту впроваджуватиметься не лише на Тернопільщині, а й у різних регіонах протягом 2014—2018 років. Його загальний бюджет сягне 23,8 мільйона євро. Європейський Союз надасть 23 мільйони євро та ПРООН — 800 тисяч.

Мета проекту — сприяння сталому соціально-економічному розвитку на місцевому рівні шляхом зміцнення спільного управління та заохочення громадських ініціатив.

Тернопільська область.


Фото автора.