Учора відбувся перший український міжнародний форум про перспективи нового «Шовкового шляху» Ukraіne Sіlk Road Forum 2016. Участь у заході брали Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, Надзвичайний та Повноважний Посол Китайської Народної Республіки в Україні Ду Вей, представники адміністрації Президента України, міжнародної торгової палати нового «Шовкового шляху».

 

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко зазначила, що сьогодні значно активізувався міжпарламентський діалог між Україною і Китаєм. Зокрема, у Верховній Раді створена група друзів Україна—Китай.

До її складу ввійшли 237 народних депутатів.


За її словами, ця група дуже активно працює в міжпарламентському просторі. Кілька днів тому завершився надзвичайно успішний візит української делегації Верховної Ради до Китаю, під час якого наші колеги порушували питання активізації не лише міжпарламентського діалогу, а і співпраці в гуманітарній, культурній, освітній сферах.


«Народні обранці усвідомлюють власну відповідальність за покращення наших взаємин в дуже багатьох галузях, починаючи з лібералізації візового режиму з КНР. Ми вітаємо рішення уряду про лібералізацію візового режиму з Китаєм, але він, на жаль, працював не дуже добре. Друзі, які прилітали з КНР відвідати Україну, зіштовхувалися в аеропорту «Бориспіль» з бюрократичними проблемами. Наш парламент готовий допомагати у вирішенні відповідних питань. Ми переконані, що відкрита Україна сприятиме приходу інвестицій і збільшенню культурних, гуманітарних проектів», — підкреслила Ірина Геращенко.


Перший заступник Голови Верховної Ради наголосила: в умовах гібридної війни, коли наша країна втратила не лише значний відсоток економіки, а й певні транзитні дороги, очевидно, маємо надзвичайно активно шукати шляхи як долучитися до світової мережі інфраструктурних, логістичних проектів. У цьому контексті проект нового «Шовкового шляху» є не тільки поверненням України до історичних витоків, а це питання нашого майбутнього. Тож очікуємо підтримки китайського уряду і народу.


Віце-прем’єр- міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко зазначив: сьогодні «Шовковий шлях» — це перспективна інвестиційна артерія, яка з’єднує Центральну Азію з усім світом. Україна має стати першою європейською країною на цьому напрямку. «Нам дуже важливо удосконалювати транспортну, залізничну, морську, портову інфраструктуру. Саме цього ми чекаємо від розвитку цього транспортного коридору», — сказав він.


За його словами, сьогодні Угорщина, Польща, Словаччина зацікавлені в отриманні вантажного потоку з Центральної Азії через Україну.


«Щоб інвестиції прийшли в розвиток інфраструктури, треба не тільки збільшувати, а й одночасно залучати українські підприємства до кооперації не лише в логістиці, а і до переробки товарів, які можуть бути поставлені на європейський ринок. Тому така співпраця є важливою і має геополітичну підтримку», — підкреслив урядовець.


Надзвичайний та Повноважний Посол Китайської Народної Республіки в Україні Ду Вей повідомив, що китайська сторона запропонувала створити україно-китайську зону вільної торгівлі. «Ми сподіваємося, що підприємці КНР приїдуть в Україну з інвестиціями і вкладатимуть кошти у сфери сільського господарства, науки і техніки, інфраструктури, логістики, фінансів, ядерну енергетику тощо. А українська сторона, зі свого боку, зробить відповідні політичні кроки, зокрема, удосконалить законодавство для створення сприятливого бізнес-середовища і заохочення більшої кількості китайських підприємств вкладати гроші в Україну», — сказав Посол.


Ду Вей розповів, що днями був підписаний ризький протокол між КНР і країнами Центральної і Східної Європи (формат 16+1). Хоча Україна не є учасником цього формату, однак відповідні цілі та напрями співробітництва, визначені ризьким протоколом, стосуються і України. «Впевнений у перспективі співпраці між Україною і Китаєм», — наголосив він.

 

Довідково

Новий «Шовковий шлях» — транспортний маршрут для переміщення залізничних вантажів і пасажирів суходолом від промислових центрів Китаю до Європи. 13 грудня 2015 року перший потяг за маршрутом нового «Шовкового шляху» прибув з Китаю до Грузії. 31 січня 2016 перший демонстраційний поїзд по маршруту нового «Шовкового шляху», який був відправлений із Чорноморська 15 січня, прибув на станцію Достик Казахстанської дороги, що на кордоні з Китайською Народною Республікою.

 

На знімку: Надзвичайний та Повноважний Посол КНР в Україні Ду Вей, голова Міжнародної торгової палати Великого Шовкового Шляху Люй Цзяньчжун (Китай), дружина Президента України, голова Благодійного фонду Порошенка Марина Порошенко, Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, заступник глави адміністрації Президента України Дмитро Шимків.