Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко провела зустріч із заступником Міністра закордонних справ Держави Кувейт Халідом Сулейман Аль-Джараллом.


Перший заступник глави парламенту подякувала гостю за підтримку в обстоюванні територіальної цілісності нашої країни в умовах зовнішньої агресії. Зокрема, під час ухвалення резолюції Генеральної Асамблеї ООН «Територіальна цілісність України» 27 березня 2014 року. «В умовах боротьби з російською агресією для української сторони вкрай важлива підтримка світової спільноти на міжнародних майданчиках», — наголосила І. Геращенко.


У відповідь Халід Сулейман Аль-Джаралл зазначив, що Кувейт розуміє важливість питання територіальної цілісності. «У 90-х роках наша держава виборювала суверенність та незалежність від Іраку, тому ми чудово розуміємо ситуацію, що склалась в Україні, і в цьому контексті ви можете повністю розраховувати на нашу підтримку», — зазначив він, продовживши: «Ми не визнаємо анексію Криму».


Перший заступник Голови Верховної Ради поінформувала, що 15 листопада наша делегація представлятиме резолюцію Генеральної Асамблеї ООН «Ситуація з правами людини в Криму та в місті Севастополь (Україна)». Важливість її прийняття підсилюється в контексті дотримання прав людини на тимчасово окупованих територіях, зауважила вона, висловивши сподівання на підтримку Кувейтом цього документа.


Під час зустрічі йшлося про масові порушення прав людини в Криму. Зокрема, про переслідування кримських татар, заборону Російською Федерацією Меджлісу, застосування тортур та «каральної медицини», про арешти кримських татар під надуманими звинуваченнями та про блокування ЗМІ тощо. І. Геращенко наголосила: важливим аспектом для вирішення гуманітарних питань є допуск міжнародних гуманітарних організацій, зокрема Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ). «Представники ОРДЛО незаконно утримують 109 заручників, безвісти зниклими вважаються 492 особи, дев’ять — це політв’язні, які утримуються в Російській Федерації. Із кожним тижнем збільшується кількість затриманих кримських татар в Криму під надуманими звинуваченнями, — сказала вона. — Для звільнення заручників та пошуку безвісти зниклих надзвичайно важливою є робота МКЧХ, проте їх діяльність блокується».


Особливу увагу під час зустрічі надали питанню активізації співпраці між Україною та Державою Кувейт. Учасники обговорили можливість реалізації спільних проектів у сферах економіки, енергетики, охорони здоров’я, а також безпеки та оборони.


У заході також брали участь заступник голови Комітету з питань європейської інтеграції, співголова депутатської групи Верховної Ради з міжпарламентських зв’язків з Державою Кувейт Андрій Артеменко, та співголова цієї групи — Валерій Пацкан.


Прес-служба апарату Верховної Ради України.