Браконьєри на Херсонщині вже не просто спилюють живі дерева на "дармові" дрова, а буквально викошують їх цілими гаями. Так, в Олешківському районі на території Дніпровського лісництва Олешківського держлісгоспу невідомі злочинці протягом двох вихідних днів у рукотворному лісі спиляли та вивезли 213 акацій, які росли тут майже півсторіччя.

 

-- За своє життя такого розгулу браконьєрства не пам'ятаю. Цьогоріч у держлісгоспі вже маємо 36 фактів нелегальних вирубок, але максимальний збиток від них сягав триста тисяч гривень. А у випадку із Дніпровським лісництвом втрати держави сягнули 892,3 тисячі гривень. І це в Олешківській пустелі, де насадження захищають весь край від суховіїв! -- обурена головний лісничий підприємства Марія Глод.

 

Злочинці все добре спланували й організували -- нищили акацію потужними бензопилами, вивозили кількома "УАЗами". До того ж діяли у вік-енд, коли працівники держлісгоспу відпочивали. Наступного понеділка лісничий побачив пустелю замість гаю, пішов по слідах і знайшов майданчик біля села Казачі Лагері, де стовбури білої акації розпилювали на шматки. Викликали поліцію, а поліція почула, що деревину учасники оборудки "купили". Та чи доведуть правоохоронці їхню провину, чи ні, а справу вже зроблено: там, де буяв акацієвий гай, нині стирчать пеньки.

 

Браконьєри на Херсонщині нині почуваються безкарними. Зловити їх на місці злочину вдається в одному з десяти випадків. Адже в тому-таки Олешківському держлісгоспі один майстер лісу опікується семи сотнями гектарів зелених насаджень. Обійти їх упродовж дня на своїх двох фізично неможливо, а об'їхати немає на чому. З початку року фінансування лісгоспів краю з державного бюджету припинилося, а мізерні доходи підприємств не дають змоги купувати достатньо палива для постійного патрулювання лісів. Та й у разі затримань покарання для браконьєрів у найгіршому випадку обмежується штрафом -- суди їм навіть вилучений транспорт та бензопили зазвичай повертають. Отже, виходить такий дроворуб із зали судових засідань, забирає в поліції "знаряддя праці" -- і знову до лісу.

 

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

 

Херсонська область.

 

Голос України