Блоковий розгляд законопроектів дав свій позитивний результат і минулого пленарного тижня. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Андрій Парубій в інтерв’ю телеканалу «РАДА». Загалом прийнято понад двадцять рішень — 19 законопроектів у першому читанні та в цілому, дві постанови з різних сфер суспільного життя та економіки.


Серед найважливіших глава парламенту відзначив законопроект, який продовжує судову реформу в Україні, — про створення Вищої ради правосуддя, внесений Президентом України, який створює незалежний орган суддівського правосуддя. 

 

 

«Переконаний, що судова реформа є однією з найсистемніших і найглобальніших реформ в Україні, — наголосив Андрій Парубій (на знімку). — Ми зробили ще один крок на шляху судової реформи».


Глава парламенту також виділив серед важливих законопроект про вільний фріланс, щодо усунення адміністративних бар’єрів для експортних послуг. «Мало хто знає, що Україна посідає четверте місце в світі за послугами з ІT-технологій, і Україна повинна розвивати цю сферу, той напрямок, оскільки це один з найбільш прогресивних і сучасних з напрямків економіки», — підкреслив А. Парубій.


Голова Верховної Ради також відзначив два законопроекти з питань екології щодо альтернативних видів палива та інших видів енергії, які, за його словами, «впорядковують і дають у цій сфері розвивати зусилля української держави». Важливим А. Парубій назвав і законопроект з інформаційної безпеки, який дає можливість застосовувати санкції Нацрадою з питань телебачення та радіомовлення проти телерадіокомпаній у період війни і агресії Росії. «Інформаційна складова має значення не менш важливе, аніж мілітарна», — сказав глава парламенту.


Коментуючи результати поїздки парламентської делегації до Франції минулого тижня, Андрій Парубій сказав, що вони «мають велике значення для внутрішнього життя Верховної Ради України і реформи українського парламенту». «Без якісного інструменту важко здійснити будь-яку реформу, — наголосив він. — Маючи неякісний пензлик для малювання, важко малювати якісну картину. Не маючи європейського сучасного якісного парламенту, важко робити реформу у будь-якій сфері».


Серед основних тем, що порушувались у Франції, Андрій Парубій відзначив взаємодію всередині парламенту, створення так званої «Білої книги» законопроектів — внесення до порядку денного лише тих законодавчих актів, що пройшли обговорення на рівні комітетів і фракцій.


«Така форма і такий зміст передбачають набагато якіснішу і системнішу підготовку законопроектів, коли дискусія відбувається ще до їхньої реєстрації», — наголосив А. Парубій.
Говорячи про взаємовідносини між коаліцією і опозицією у Верховній Раді, Андрій Парубій сказав: «Найголовніше — ми стали на крок ближче до того, аби змінювати парламент, щоб проводити реформи парламенту, і стали на крок ближче у взаємному розумінні між собою».


«Попри усі розбіжності, які існують між коаліцією і опозицією, у нас є держава Україна, яка перебуває у війні, і нам вкрай важливо розуміти, що ми поза політичними дискусіями, які відбуваються у нас щоденно, повинні пам’ятати про головне стратегічне завдання України — вистояти і перемогти у цій війні, провести реформи, оновити країну. І в цих питаннях у нас не може бути дискусій, у тих питаннях ми повинні стояти плече до плеча», — підкреслив А. Парубій.


Глава парламенту також висловив переконання, що Верховна Рада надасть згоду і підтримає подання Генерального прокурора на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Вадима Новинського. А. Парубій повідомив, що отримав у п’ятницю відповідне подання від Генеральної прокуратури, підписане Генеральним прокурором Юрієм Луценком, і невідкладно розписав цей документ на Регламентний комітет. «Згідно із законом є передбачений час на його розгляд, — сказав А. Парубій. — Буду намагатися зробити все, аби дане питання чимшвидше було в залі Верховної Ради». І додав: «Упевнений, що як і в усі інші рази, Верховна Рада України дасть згоду і підтримає подання Генерального прокурора».


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.