Е-декларування: треба оговтатися!

Проекти із заміщення газу — наше все...

Нафтотрейдери покарані?

 

Тиждень, що минув, був багатий на події та гучні заяви. На перше місце, звісно, так і проситься е-декларування, але давайте поки що не будемо про це, аби співвітчизники оговталися після всього почутого й побаченого в радіоефірах, на телеекранах та у засобах масової інформації. А от дещо лишилося майже непоміченим за усім отим шарварком, хоч і потребує, на наш погляд, особливої уваги.


Ключовою подією тижня можна було б назвати VІІІ Міжнародний інвестиційний бізнес-форум «Енергоефективність та відновлювана енергетика». Але не дотягнув! Не було аншлагу представників з Європи!


Наскрізна тема заходу — підписання меморандумів про співробітництво між Держенергоефективності та головами міських рад у сфері розвитку відновлюваної енергетики. Як переконує голова Держенергоефективності Сергій Савчук — його відомство спільно з органами місцевого самоврядування працюватиме над реалізацією проектів із заміщення газу.


«Від цього міста лише виграють, адже йдеться не тільки про зменшення газової залежності, а й про соціально-економічний розвиток... створення нових робочих місць, збільшення надходжень до місцевих бюджетів», — коментує Сергій Савчук і додає, що потрібно поширювати такі проекти, як, наприклад, введена в експлуатацію у Вінниці твердопаливна котельня загальною потужністю 5,2 МВт, що забезпечує теплом і гарячою водою не тільки бюджетні установи, а й понад 50 багатоповерхівок. Голова агентства нагадав і про нещодавно підписаний з міським головою Умані Олександром Цебрієм меморандум, в рамках якого заплановано будівництво та введення в експлуатацію біоТЕЦ із електричною потужністю 7 МВт та тепловою — 16 МВт.


Тішить, що під час форуму підписано меморандуми з очільниками Хмельницького, Кременчука, Моршина, Малина, Кам’янського, Вознесенська, Чугуєва, Славути, Ніжина, Хотина. Долучитися до підписання меморандумів виявили бажання ще 40 міських рад.


Антимонопольний комітет України повідомив про результати розслідування «бензинової справи» і оштрафував сім провідних нафтотрейдерів на понад 200 мільйонів гривень за узгоджені дії на ринку.


Якщо перекласти на зрозумілу мову, то кількома словами те, що написали фахівці з АМКУ, можна переказати приблизно так: «Нафтотрейдерів оштрафовано за завищення, без будь-яких на те законних підстав, цін на нафтопродукти»!


Але не поспішайте чимдуж на АЗС, щоб заправити свого залізного коня, бо жодного зниження цін на пальне після цього не відбулося. Навпаки, вони невпинно і впевнено — 10—20 копійок на тиждень — повзуть угору. І ніякий Антимонопольний комітет їм не указ! Більше того.


«Рішення АМКУ не мають жодного стосунку до того, як оператори формують ціни, — прокоментував експерт, президент Асоціації «Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів України» Леонід Косянчук, — це такий собі каральний захід, що не матиме жодного позитивного ефекту... жодного факту змови АМКУ не доведено, а у разі вирішення питання у судовому порядку довести правомірність свого рішення АМКУ буде вкрай складно! Таке враження, що сьогодні в Україні більше немає чого робити».


І з ним важко не погодитися! Ще свіжа у пам’яті так звана справа про змову між найбільшими торговельними продовольчими мережами та однією дослідницькою компанією, що нібито надавала рітейлерам інформацію про ситуацію на ринку, зокрема моніторила ціни на продукти в різних магазинах і передавала дані всім охочим.


«Штрафи рітейлери платити не будуть, — сказав тоді голова комітету роздрібної торгівлі Європейської бізнес-асоціації Ігор Ланда, — усі підуть до суду. Ми судитимемося і доведемо свою правоту!»


І що б ви думали? Справа про багатомільйонні штрафи так і зникла у нетрях АМКУ та наших судів. Схоже, така сама доля очікує і на нинішнє дослідження комітету. Тому, напевно, щоб хоч якось зберегти обличчя, АМКУ, курям на сміх, повідомив: «Оператори ринку пропонують розробити правила професійної етики. Таку ініціативу висловили на черговому слуханні у «бензиновій справі»... АМКУ її вітає».


Справді, напевно, більше нічого робити?


Підсумовував Віктор БОНДАР.