Надія Косміаді – донька відомого в Україні та за її межами художника Георгія Косміаді – на початку Другої світової війни разом з батьками переїхала з Рівного до німецького Гамбурга. Наразі після 77 років проживання за кордоном вона, 93-річна, вирішила повернутися на рідні терени, аби тут довершити свою заповітну справу – облаштування музею, пов’язаного з творчістю її батька.

 

На знімку:

 

рівнянин Василь Прокопчук
у 1939 році в Рівненській художній гімназії
брав уроки малювання
у Георгія Косміаді…

…Відтак при зустрічі з Надією Косміаді в Рівному
йому було що пригадати про відомого митця

 

А духовний зв’язок Георгія Косміаді з рівненськими теренами продиктований тим, що у Рівному художник прожив третину свого життя: з 1916 по 1940 рік. Тут він викладав малювання у п’яти гімназіях міста. Організовував творчі гуртки, разом зі своїми учнями ставив різні за тематикою вистави, малював декорації, виготовляв костюми, ініціював творчі та літературні вечори. Навколо нього гуртувалася обдарована молодь Рівного. Справжнім тріумфом стала участь учнів Косміаді у Всесвітній виставці дитячих робіт у Парижі у 1937 році, де рівняни були удостоєні найвищих нагород.

 

Загалом про Георгія Косміаді, видатного художника, який 24 роки творив в місті Рівне, а затим 27 років у Німеччині, довівши власний доробок до неймовірної кількості – понад 5000 картин, знає вся Європа. Знає завдяки генію самого митця, а заодно й популяризації творчості, яку здійснює його донька. Зокрема, не так давно вона передала у культурний фонд України півсотні батькових картин.

 

Надія Георгіївна при незалежній Україні неодноразово навідувалася у край, який надихав батька на творчість і який він вимушений був покинути через переслідування. Привозила сюди картини художника, вручала премії імені Георгія Косміаді, випускала двотомник спогадів та роздумів.

 

А ще разом з чоловіком приїздила на прем’єру фільму «Кавалери», знятого про її життєвий шлях. Не так давно Надія Георгіївна овдовіла, після чого прийняла остаточне рішення переїхати на проживання в Україну.

 

Євген ЦИМБАЛЮК.

Фото автора.

 

Підготувала Олександра ЮРКОВА.

 

Млинів Рівненської області.

 

Голос України