Пам’ять загиблого на Майдані Героя України Максима Шимка урочисто вшанували у Вінниці. У сквері неподалік будинку, в якому проживав патріот, встановили пам’ятний знак на місці спорудження пам’ятника Герою Небесної Сотні. Право встановити наріжний камінь доручили побратимам із Майдану, яких у козацьких колах знають за позивними «Птах» і «Хорт».


Батьки і брат Максима, його друзі, ті, з ким пліч-о-пліч захищав Майдан, а також понад сто учасників туру Потяг єднання України «Труханівська Січ», схилили голову у хвилині мовчання за відважним вінничанином, який загинув від кулі снайпера на вулиці Інститутській. «Мені боляче казати ці слова, бо ми втратили найдорожче — рідного сина, Максим навіть не встиг створити сім’ю, — розповідає, втираючи сльозу, мати Героя Зоя Шимко. — Але я переконана, що без Небесної Сотні не було б уже нашої незалежної України. Ціною свого життя Герої Майдану повернули нам віру в себе, у свою державу, відчуття патріотизму й гідності. Ми, дорослі, ніби прокинулися після тривалого сну, а наші діти почали розуміти, хто вони і на якій прекрасній землі їм судилося жити».


— На Майдані ми були з Максимом в одній сотні, — каже учасник туру Потяг єднання «Труханівська Січ» Микола Бондар. — Наш побратим був світлою людиною, не лукавив, щиро любив Україну, віддав за державу найдорожче, що є в людини. Приємно бачити, як свято у Вінниці шанують Героїв Майдану, загиблих в АТО. У вас дуже гарна мультимедійна стела, пам’ятний знак, поруч Меморіальний комплекс нашим дідам і прадідам, які полягли в битвах із фашистами.


Учасники урочистостей внесли перші кошти для будівництва пам’ятника Максимові Шимку. Їх збиратимуть громадою. Пам’ятник виготовлять за проектом студента Вінницького коледжу будівництва й архітектури Михайла Рязанова. У навчальному закладі організували конкурс на кращий проект. До визначення переможця залучили батьків Максима Шимка. Їхня думка мала вирішальне значення під час  обрання кращого проекту.