«Голос України» вже не раз розповідав про вболівальників луганського футбольного клубу «Зоря», яких бойовики майже місяць тому схопили на окупованій території й тепер звинувачують у «шпигунстві й підривній діяльності проти республіки».


Завдяки луганчанам, які пишуть нам до редакції, вдавалося стежити за долею молодих ультрас «чорно-білих» (неофіційна назва ФК «Зоря» за кольорами форми команди), головною «провиною» яких перед окупантами було те, що вони залишалися патріотами України й не боялися цього визнавати.


І тільки днями «правоохоронні органи» бойовиків, сфабрикувавши на хлопців «справу», офіційно повідомили про їхній арешт. Як заявив так званий міністр державної безпеки «ЛНР» Леонід Пасічник (у минулому він був начальником підрозділу з боротьби з контрабандою УСБУ в Луганській області), загалом до групи входили 32 особи. Багато кого з них уже схоплено, в тому числі, за версією терористів, і їхніх керівників, якими сепаратисти називають 19-річного Владислава Овчаренка та Артема Ахмерова. Це вони на День незалежності України серед білого дня в самому центрі окупованого Луганська на вулиці Радянській фотографувалися з нашим національним прапором, а потім ці знімки виклали в Інтернеті. Побачивши їх, ватажок луганських бойовиків Ігор Плотницький був дуже обурений. Він жорстко вичитав своїх «правоохоронців» за те, що ті допустили таке й дав команду знайти хлопців і покарати.


Пасічник заявив, що хлопці зовсім не виявляли особистого патріотизму стосовно України, а виконували «завдання», тому що є «представниками Головного управління розвідки Міністерства оборони України».


«Цей зрадник (Пасічник. — Прим. ред.) сказав, що для диверсійної та агентурної роботи українські спецслужби спеціально використовують підлітків, яким дається «завдання» здійснювати деструктивні акції і збирати «розвідувальну інформацію, що становить державну таємницю, — пише луганчанин Костянтин Л. — Які таємниці? Яка держава? Невже вони серйозно думають, що хтось, живучи тут, всерйоз сприймає все «це» як державу? Вони навіть, звинувачуючи хлопчиків, використовують штампи російської пропаганди (чогось свого придумати мізків не вистачає) про те, що хлопці — «фашисти», «неонацисти», «хунта» і вони підтримують «тісні зв’язки з «Правим сектором» та «Азовом». А на підтвердження цього бойовики показують роздруковані на принтері емблеми цих формувань. Та такого добра валом в Інтернеті і його можна знайти, не особливо напружуючись. Але, на думку сепарів, цього достатньо щоб хлопців засудити на 15 років...»


«По місцевому «сепар-ТБ» повідомили, що хлопці, нібито причетні до розклеювання на території «ЛНР» проукраїнських листівок, а в 2014 році «протидіяли проведенню референдуму про незалежність «ЛНР», — пише нам Світлана Р. — А ще «право-охоронці» заявили, що звинувачують хлопців у тому, що вони в Інтернеті організували «Благодійний аукціон луганських ультрас», де продавали фанатську атрибутику «Зорі», а гроші перераховували українським захисникам. І якщо це справді так (врешті-решт я готова повірити словам окупантів), то хлопці не просто молодці, а справжні герої, яких усяким пасічникам, які зрадили Батьківщину й присягу, вже не зрозу-міти...»