«Ігри Героїв», які відбулися у Дніпрі, пробудили у їх глядачів дещо інші почуття, ніж звичайні спортивні змагання. І це не дивно: учасниками ігор стали люди в інвалідних візках і з протезами (на знімках). Язик не повертається охарактеризувати їх загальновживаним терміном: люди з обмеженими можливостями. Скоріше — з необмеженими можливостями. Саме так назвав учасників незвичайних змагань Євген Коваль — автор і продюсер «Ігор Героїв», які обіцяють стати надалі рухом, здатним об’єднати воїнів, які дістали каліцтва на війні, та й усіх людей з інвалідністю. Як розповідає Є. Коваль, в Україні на громадських засадах створено Федерацію багатоборства для людей з інвалідністю. Вона покликана допомогти їх соціалізації, інтеграції в суспільство.

 

 

«Ігри Героїв» справді обіцяють стати масовим рухом. Можливо, і кузнею майбутніх паралімпійців. Не даремно на змагання завітали представники обласного інваспорту в пошуках майбутніх паралімпійських героїв. «Я вже взяв на олівець кількох людей. Ті, хто хоче серйозно займатися спортом, телефонуйте мені за номером 099-007-48-54», — сказав член паралімпійської збірної із сидячого волейболу Дмитро Мельник.


Але для воїнів з ампутаціями лави, у яких вони хочуть залишатися, становлять не тільки інваспорт, держслужбу чи сферу програмування, як, наприклад, для Дмитра Новгородського, а й військову службу. Кореспондент «Голосу України» поспілкувалася з Андрієм Забігайлом і його батьком Олександром, який прийшов уболівати за сина. Учасник АТО, мобілізований у першу хвилю, як і його син, Олександр нині служить за контрактом у Софіївському райвійськкоматі. Тут готові взяти на службу й Дмитра. Але, на жаль, молодого воїна з ампутованою ногою знято із військового обліку. «Ми подавали прохання до обласного військкомату. Там не проти. У Сухопутних військах теж готові піти нам назустріч. Документи зависли десь у Міноборони. Знаємо, що народний депутат від Дніпра Тетяна Ричкова — відомий волонтер, яка добре знає потреби воїнів й обіцяє обстоювати наші інтереси у Верховній Раді. Дуже сподіваємося, що нас почують», — розповіли батько й син Забігайли.


Якщо наших воїнів чує вся країна, то хочеться вірити — почують і у високих кабінетах. Вони заслуговують цього... Підтвердження — прийом глядачами учасників «Ігор Героїв», абсолютним переможцем яких став Іван Ліндов. Утім, переможених тут, звичайно, не було.



Фото автора.