У Верховній Раді представили нові е-ресурси, що допоможуть зробити діяльність парламенту прозорішою. А також нададуть громадянам можливість брати активну участь в обговоренні законопроектів ще до того, як вони виносяться на розгляд профільних парламентських комітетів.

 

Захід відбувся за участю народних депутатів України, Петра Боднара, першого заступника керівника апарату Верховної Ради — керуючого справами, Ігоря Когута, директора Програми USAІD РАДА, Сюзан Фрітц, директора регіональної місії USAD, Олексія Сидоренка, керівника Управління комп’ютеризованих систем, Володимира Крижанівського, старшого консультанта Програми USAІD РАДА.


«Одна з основних функцій будь-якого парламенту — чути своїх громадян та представляти їхні інтереси», — сказала Сюзан Фрітц. За її словами, на сьогодні, коли технології збору та розповсюдження інформації постійно змінюються, потужні демократичні парламенти та політично свідомі парламентарії у всіх країнах починають застосовувати електронні інструменти, щоб стимулювати діалог із громадянами та залучити їх до законодавчого процесу.


Зокрема, «Портал громадського обговорення законопроектів», розроблений за підтримки Програми USAІD РАДА та за ініціативи Управління комп’ютерних систем апарату Верховної Ради, дасть змогу громадянам заздалегідь ознайомитися з законопроектами, що мають бути внесені на обговорення парламенту, а нині перебувають на розгляді профільних комітетів. «Портал громадського обговорення законопроектів» розроблено у відповідь на рекомендації Європейського Парламенту щодо внутрішнього реформування Верховної Ради з метою поліпшення її інституційної спроможності та ширшого залучення громадськості до законодавчого процесу.


На думку директора Програми USAІD РАДА Ігоря Когута, потенціал громадянського суспільства потрібно використовувати для кращої якості підготовки законопроектів та роботи комітетів. «Портал громадського обговорення законопроектів» надасть можливість поліпшити прозорість та довіру до комітетів. Він є частиною комплексної програми їх відкритості. Посилення спроможності комітетів, їх контрольної функції — завдання Програми USAІD РАДА.


І. Когут нагадав, що минулого року створено ресурс електронних петицій. «Наступного, 2017-го, ми працюватимемо над посиленням впливу громадян на роботу парламенту через використання цих ресурсів — петицій та електронної бази. Це частина «Дорожньої карти» з реформування парламенту. Нинішній захід підготовлено за підтримки Лабораторії законодавчих ініціатив та Ліги інтернів. Програма USAІD РАДА й надалі підтримуватиме портал тренінгами та навчальними програмами», — наголосив він.


Як зазначає Петро Боднар: «Портал — це важливий крок на шляху реформи парламенту. Зроблено вже багато. За рейтингом Іnter Parlіamentary Unіon — Верховна Рада України на 24-му місці. Впевнений, що наступного року темпи реформування залишатимуться дуже високими. Сьогодні ми могли представити тестовий варіант системи, проте комітети її ще не наповнюють. Тож ми проводимо презентацію бази даних. З наступного тижня планується відкриття цього ресурсу повністю, щоб він був публічним, — додав він.


«Портал громадського обговорення законопроектів» створений на виконання базових рекомендацій місії Європарламенту та підтриманий Програмою USAІD РАДА. Наша основна мета — забезпечення реальної та ефективної комунікації. Завдяки Лабораторії законодавчих ініціатив усі учасники нинішньої зустрічі отримали чудову презентацію електронної бази», — зазначив Олексій Сидоренко, керівник Управління комп’ютеризованих систем апарату Верховної Ради.


Народний депутат Світлана Заліщук пригадала часи, коли вона, молодий журналіст, боролася, щоб пройти на засідання будь-якого комітету. «Хочу відзначити кілька моментів: активність громадськості та підтримка донорів реально впливають на роботу парламенту. Глобальний тренд впливу громадянського суспільства на роботу влади триває після Майдану. Один із основних моментів — інституційна спроможність Верховної Ради. Вважаю, що вплив експертів, аналітиків, інтелектуалів ми відчули саме після 2014 року», — наголосила вона.


Водночас народний депутат Руслан Сидорович переконаний: «Мусимо дати зрозуміти людям, що більшість роботи народного депутата проходить не в сесійній залі, а в комітетах. Звичайно, це не є «Зеленою» чи «Білою» книгою, рекомендованою «Дорожньою картою» з реформи парламенту. Проте це створить можливість збільшити експертну присутність у комітетах, тож слід популяризувати цей ресурс передусім саме в експертних колах.

І, що важливо, розібратися, які саме законодавчі ініціативи є по-справжньому пріоритетними. Одна з вищих цілей — змінити сам алгоритм розгляду та ухвалення законів, зокрема за допомогою таких інструментів».


За повідомленням інформаційного управління апарату Верховної Ради України.

 

ДОСЛІВНО

Народний депутат Світлана Заліщук:


«Усі революційні законопроекти — про медіа, державну службу, декларування — були ухвалені під тиском громадськості. Збільшити доступність для громадян — це найперше завдання. Ризик цієї платформи — наскільки її використовуватимуть. Ми повинні активно комунікувати цей інструмент суспільству: на прикладі електронних петицій ми переконалися, що зацікавленість може бути нестабільною, згасати. Всі ці інструменти запрацюють реально, можливо, лише через 2—3 роки, але вони вже на часі. PR — це зв’язки із громадськістю, не треба це забувати, їх треба розвивати».

 

Директор регіональної місії USAІD Сюзан Фрітц, директор Програми USAІD РАДА Ігор Когут, перший заступник керівника апарату Верховної Ради — керуючий справами Петро Боднар.


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.