Учора у київському офісі зв’язків НАТО вітали українських героїв, поранених під час бойових дій на Донбасі, які у жовтні цього року брали участь у 41-му марафоні морської піхоти США у Вашингтоні.

Напередодні мужні спортсмени заявили, що свій забіг присвячують всім українським воїнам, які віддали своє життя чи були поранені у боях із російським агресором на сході України. У свою чергу президент американсько-британського благодійного фонду «Allіed Forces Foundatіon», який запросив наших бійців до американської столиці, Стюарт Тейлор відзначив: участь українських і грузинських поранених у марафоні демонструє силу духу і волі військових цих країн у протистоянні зовнішньому ворогу.


Днями Президент України Петро Порошенко зустрівся із командою українських військових, що брали участь у марафоні морських піхотинців США. Глава держави підтримав ініціативу бійців щодо заснування офісу Уповноваженого Президента з надання допомоги в реабілітації українським військовим, що отримали поранення в зоні проведення АТО. І запропонував очолити у майбутньому цю структуру санітарному інструктору медичної роти 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади оперативного командування «Захід» Сухопутних військ Збройних Сил України Вадиму Свириденку.

 

«Я особисто бачив новину про вашу участь у цьому марафоні і в цей момент я пишався своєю країною. Я був дуже гордий за наших воїнів, які на весь світ продемонстрували мужність, здатність долати труднощі і потужну силу духа. Це не просто ваша перемога. Це той приклад, на якому мають виховуватись десятки, сотні, тисячі наших воїнів, які пройшли АТО, не зламалися і демонструють потужну віру в життя», — сказав Петро Порошенко.


Щорічний марафон морських піхотинців США вважається найбільшим у світі. Майже 30 тисяч осіб — поранених та хворих військовослужбовців долучаються до забігу. Участь української команди фінансував Трастовий фонд НАТО з медичної реабілітації. Спортивну форму української команди надала Громадська організація «Всеукраїнська організація «Петиція України». Відбір претендентів на марафонський забіг на дистанцію 10 км відбувся в Києві, за сприяння «Української асоціації інвалідів АТО». У Вашингтоні українською командою опікувались як організатори марафону, так і Посольство України у США та українська діаспора. Їм у Вашингтоні влаштували екскурсію у Конгрес США, Пентагон, ФБР. Крім того, поранені військовослужбовці з Києва, Черкас, Мелітополя та Миколаєва — Вадим Свириденко, Вадим Мазніченко, Дмитро Фесенко, Павло Степанов відвідали реабілітаційний центр для ветеранів «Волтер Рід», у якому минулого року дехто з наших учасників марафону проходив реабілітацію, лікування та протезування.


Керівник представництва НАТО — директор Офісу зв’язку НАТО в Україні Олександр Вінніков привітав бійців з високими результатами забігу та вручив пам’ятні медалі.

 

На знімку: учасники української команди після марафону морської піхоти США.

 

Фото зі сторінки Посольства України в США у Фейсбуці.

 

В Офісі зв’язку НАТО в Україні відбулася офіційна церемонія привітання українських поранених військовослужбовців-учасників 41-го марафону морської піхоти США у Вашингтоні.


На знімку (зліва направо): керівник представництва НАТО, директор Офісу зв’язку НАТО в Україні Олександр Вінніков, учасники української команди Андрій Кіх, Павло Степанов, Дмитро Фесенко, Вадим Свириденко, Вадим Мазніченко.


Фото Олександра КЛИМЕНКА.