У Хмельницькому відбувся круглий стіл на тему «Місцеве самоврядування як основа сталого розвитку». Організаторами заходу стали Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні», ГО «Хмельницький офіс реформ», асоціація об’єднаних територіальних громад області, низка навчальних закладів, причетних до підготовки управлінських кадрів. У його роботі взяли участь майже сотня представників органів місцевої виконавчої влади та місцевого самоврядування, громадських організацій, науковців з Хмельниччини та ще десяти областей України.

 

Область одна із перших включилась у процеси децентралізації, протягом року тут було створено 22 ОТГ, в яких розпочав діяти інститут старост. У сімнадцяти об’єднаних громадах уже обрано 168 нових представників влади. Як зазначив Микола Баюк, директор хмельницького Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, керівників державних підприємств, установ та організацій, із новообраних старост лише 40 відсотків мають вищу освіту, третина із них раніше ніколи не працювали в органах місцевого самоврядування, тому досвіду роботи багатьом не вистачає. Щоб їм допомогти, в центрі одразу організували курси підготовки та навчальні семінари. А під час круглого столу не тільки старости, а й голови новостворених територіальних громад могли поділитися першим досвідом роботи, розповісти про найбільші труднощі, отримати відповіді на проблемні запитання від колег і фахівців у галузі місцевого управління, юристів, представників органів влади різних рівнів.


Учасники зібрання почули також про перші досягнення ОТГ, обговорили проблеми в роботі та шляхи їх вирішення. Вони висловлювали власне бачення способів активізації процесу децентралізації в Україні, при цьому думки не тільки розділялись, а мали протилежний характер. Зокрема, одні наполягали на тому, що для новоствореного інституту старост має бути розроблене чітке законодавство щодо їх повноважень і обов’язків. Натомість інші були переконані, що цього не потрібно робити, бо так місцеве самоврядування може бути загнане у надто тісні рамки законодавства і позбавлене свободи дій. А тим часом процес реформ саме і задуманий для того, щоб дати можливість місцевим громадам виявляти якомога більше ініціативи у вирішенні всіх нагальних життєвих питань.


Багато говорили і про те, як зробити ОТГ ефективними, а також про те, як підвищити поінформованість населення щодо перебігу реформи та формування позитивної думки про неї. Під час дискусій обговорили особливості децентралізації державного управління та модернізації місцевого самоврядування на рівні області, проблеми та шляхи вирішення кадрового забезпечення новоутворених управлінських структур. Адже на місцях їх нестача відчувається особливо гостро.


Не оминули увагою й організаційно-правове забезпечення реформування місцевих публічних органів управління, надання адміністративних послуг у громадах, проблеми формування інфраструктури в ОТГ, формування стратегії розвитку громади в сучасних умовах.


Хмельниччани поділились досвідом надання безплатної юридичної допомоги, що організоване при Хмельницькому університеті управління і права. Одразу старости і голови ОТГ змогли отримати відповіді на конкретні запитання, що виникають під час їхньої діяльності. Чимало відповідей вони зможуть знайти і в багатому інформаційно-довідковому матеріалі, котрий отримали всі учасники.


Хмельниччина є лідером із проведення реформи децентралізації за кількістю населення і за площею територій, що увійшли до складу ОТГ. При цьому процес створення громад продовжується. Тому і для нинішніх, і для майбутніх об’єднань важливим є досвід першого року роботи. Він допоможе виробити подальшу успішну тактику і стратегію. Круглий стіл дав можливість обмінятись досвідом, налагодити співпрацю між ОТГ не тільки в межах області, а й між різними регіонами країни.

Хмельницький.