Скандал навколо російських «зірок», які давали концерти в анексованому Криму, а нині планують виступи в Україні, набирає обертів. Ситуацію на контроль взяла Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко (на знімку) — і налаштована вона рішуче.

 


«Підготувала запит до ДУС (Державне управління справами) з вимогою надати повну інформацію про те, чи дотримується керівництво палацу «Україна» та інших закладів, що належать державі, вимог Держприкордонслужби цікавитися в орендарів, що запрошують виконавців і знімають залу для їхніх виступів, інформацією чи не порушували ці виконавці кордонів України. Чи не відвідували незаконно окуповані території, чи не збирали касу в окупованому Криму», — про це І. Геращенко написала на своїй сторінці у Фейсбуці.


«Думаю, якщо ми таки примусимо всіх ретельно виконувати закон, український гуманітарний та інформаційний простори будуть захищені, а тяга до гривні тих, хто дере на собі вишиванки, але закриває очі на порушників, не дозволить українофобам-попсовикам плювати на українські закони», — додала Перший заступник Голови Верховної Ради.


І для цього, переконана вона, не потрібно приймати нові й нові нормативні акти. Потрібно, нарешті, виконувати ті, що є.


За словами І. Геращенко, на її пошту продовжують надходити все нові й нові повідомлення про заїжджих гастролерів, які «вишивали у вкраденому Криму, а тепер зашибають гривню в ненависній їм Україні».


«Звичайно, це не моя робота — моніторити гастрольні графіки московських заробітчан, але в цій сфері потрібно навести лад. І я щиро не розумію, чому це не роблять структури, які мають цим займатися. Але готова максимально докласти зусиль, аби кожному порушнику українського кордону заборонили в’їзд в нашу країну», — написала вона.


І. Геращенко направила листа на ім’я Прем’єр-міністра з проханням створити міжвідомчу групу з силовиків і профільних міністерств, яка зобов’язана моніторити гастрольну діяльність та іншу активність тих, хто не гребує виступати в окупованому Криму і на Донбасі. «Ці гастролери мають негайно включатися в чорний список СБУ і прикордонників, щоб до них застосовувалася відповідальність за українським законом (кримінальна, адміністративна)», — переконана вона.


Водночас Перший заступник Голови Верховної Ради відзначила креативність деяких дописувачів. Вони, зокрема, пропонують розробити законопроект, щоб половина відсотка від виступів російських гастролерів, незалежно від імен, відраховувалася на підтримку української армії та переселенців. Тоді, мовляв, деякі лабухи самі перестануть їздити. «Думаю, в цьому напрямку можна подумати», — додала І. Геращенко.

 

ДОСЛІВНО 

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко: «Україна — не прохідний двір. Ми вимагаємо поваги до наших кордонів і територіальної цілісності від усіх. А від наших силових структур — у доступній формі донести це до порушників — через заборону в’їзду в Україну».


Вл. інф.