Уряд схвалив постанову про введення референтних цін на деякі ліки з 1 січня 2017 року. Відповідне рішення було прийнято під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів. Ідеться, зокрема, про ліки від серцево-судинних захворювань, діабету та астми.

 

«Маємо створити умови для того, щоб утворення ціни на ліки було справедливим. Не може так бути, що один і той само препарат у Польщі коштує 50 гривень, а в Україні — 150. Ми розуміємо, що на цьому десятиріччями збагачувалися посередники на фармацевтичному ринку. Маємо у цьому питанні поставити крапку», — наголосив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман.


Суть референтного ціноутворення, за його словами, полягає в наступному: середня ціна (не комерційної назви препарату, а діючої речовини) встановлюється на основі аналізу його вартості в п’яти країнах: Польщі, Латвії, Словаччині, Угорщині та Чехії. Тобто середня ціна препарату в Україні не може перевищувати середню вартість медикаментів у цих державах. А оскільки йдеться про діючі речовини, а не назви препаратів, то це означає, що десятки, сотні препаратів продаватимуть за справедливою ціною. «Це абсолютно правильно і має привести до зниження ціни на ліки», — зауважив В. Гройсман.


Водночас він додав: щоразу, коли ми починаємо займатися такими системними рішеннями, відчувається опір і системи, і тих, хто на цьому завжди заробляв шалені статки. Тож попередив: уряд жорстко реагуватиме на спроби гратися в дефіцит ліків.


Прем’єр-міністр повідомив також, що у проекті держбюджету на 2017 рік закладено півмільярда гривень на реімбурсацію (часткове відшкодування третьою стороною видатків на придбання населенням медичних препаратів) медикаментів за тими самими трьома групами. «Це означає, що хворі на гіпертонію, цукровий діабет або астму отримають державну підтримку на компенсацію вартості ліків для свого лікування», — сказав він.


Крім того, глава уряду анонсував створення кардіоцентрів судинної хірургії. На це у проекті держбюджету закладено 150 мільйонів гривень. «Реалізація цього рішення спільно з місцевою владою дасть можливість як мінімум на третину зменшити смертність та інвалідність від інфарктів міокарду в областях та містах. Це лише перший крок, який маємо зробити в глобальній реформі системи охорони здоров’я», — наголосив 
В. Гройсман.


На засіданні було також ухвалено пакет рішень щодо управління державними компаніями. Нині, за словами керівника уряду, їх налічується понад 3,5 тисячі й традиційно вони є джерелом збитків державного бюджету та шаленої корупції. Є лише окремі випадки, коли підприємства розвивалися, зауважив він.


«Маємо зробити декілька речей: усе, що не є стратегічно важливим, продати на публічних аукціонах. Нехай приходять ефективні власники, модернізують підприємства, створюють робочі місця. Це найголовніший крок, який маємо зробити, але це має бути публічно, відкрито і за ринковими цінами. Для того, щоб бюджет країни наповнювався», — сказав прем’єр.


Водночас стратегічно важливі для України підприємства повинні працювати за сучасними світовими стандартами. «Там мають бути якісні управлінці з гарним досвідом, репутацією, які є абсолютно відкритими. З другого боку, мають бути наглядові ради, які спостерігатимуть за цими управлінцями. Не чиновники, а незалежні фахівці в тій чи іншій галузі, які наглядатимуть за тим, щоб менеджмент ефективно працював, а підприємства приносили прибутки», — повідомив В. Гройсман.


Насамкінець уряд підтримав відставку голови Одеської ОДА Міхеіла Саакашвілі. Це питання було включено в розділ «Кадрові питання».