У Верховній Раді зареєстровано законопроект, яким пропонують брати на роботу до Національної поліції тільки людей із вищою освітою та котрі пройшли військову службу. Це проект закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Національну поліцію» (№ 5367), в якому уточнюються вимоги до осіб, які претендують на зайняття посади поліцейського. Зокрема, пропонується внести зміни до статей 17 та 49 Закону України «Про Національну поліцію», доповнивши їх положеннями, відповідно до яких, на службу до поліції приймаються громадяни України, які пройшли військову службу та мають повну вищу юридичну освіту.

 

«Працівник поліції повинен мати фахові знання у сфері права, бути компетентним у своїх правах, правах громадян, а також розумітися на положеннях законодавчих актів України й міжнародних конвенцій, — вважає співавтор законопроекту Андрій Немировський (фракція Блоку Петра Порошенка). — Наявність лише повної загальної середньої освіти у поліцейського не дає йому можливості виконувати основні завдання та посадові обов’язки на професійному, компетентному рівні, зокрема, виносити адміністративні штрафи, складати акти обшуку, забезпечувати законність своїх дій та дій громадян, захищати громадян».


Андрій Немировський переконаний в тому, що законопроект забезпечить наповнення лав поліції компетентними й кваліфікованими працівниками, які на належному рівні забезпечать охорону прав і свобод людини, протидію злочинності, підтримання публічної безпеки і порядку. Ще двоє співавторів законопроекту — також народні депутати України із фракції БПП Іван Рибак та Віталій Чепинога.


Водночас секретар Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності народний депутат України від «Народного фронту» Антон Геращенко в коментарі «Голосу України» висловив протилежну думку: «Цей законопроект не відповідає реаліям України, — зауважив парламентарій. — Якщо будемо запрошувати на роботу до поліції лише людей із вищою освітою, то не знайдемо тисячі патрульних поліцейських, не «напасемося» тих людей, які з вищою юридичною освітою захочуть працювати патрульними. Достатньо рівня середньої освіти чи бакалавра і навчання в поліцейських школах, здавання необхідних тестів зі знання законів. А щодо слідчих — там, безумовно, — вища юридична освіта». Коли кажуть про звільнення поліцейських чи пониження їх у посадах — могли бути претензії до сумнівного минулого, рівня доходів тощо. Людина може порушити закон, хоча і є юридично грамотною. Тому напряму це пов’язувати не можна».

ФАКТ

За результатами атестації, з правоохоронних органів було звільнено 5600 осіб, а понижено на посаді — майже 4 тисячі. Про це повідомила на брифінгу голова Національної поліції України Хатія Деканоїдзе.