«Вузькі вулички, односторонній рух, громадський транспорт не залишають можливостей для вільного паркування. А за платні стоянки не всі люди готові сплачувати, оскільки не знають, куди йдуть ці гроші. Хто має здійснювати відповідний контроль?»


Павло ЦЮПКА.


Львів.


Народний депутат від фракції «Народний фронт» Антон ГЕРАЩЕНКО (на знімку):

 


— Так, водії залишають автівки на тротуарах або на проїзних частинах вулиць, що ускладнює рух транспорту, створює затори тощо. Але право штрафувати є тільки в поліції. Крім того, значна частина коштів, сплачених за стоянку авто-транспорту, не доходить до місцевих бюджетів, оскільки система готівкового розрахунку між водієм та інспектором-паркувальником створює можливості для маніпулювання. Тому група народних депутатів розробила законопроект, згідно з яким штрафувати водія, що залишив авто в забороненому місці, паркувальники зможуть, не викликаючи поліцію. У правоохоронців не вистачає на це часу. Насамперед вони мають займатися тяжкими злочинами, запобіганням хуліганству, бійкам, а не ловити порушників правил паркування. Тому треба надати право штрафувати співробітникам спеціального уповноваженого органу самоуправління.

Інспектор паркувальної служби повинен буде зафіксувати на фото або відео порушення та прикріпити до скла відповідний протокол, а водій — протягом 30 днів сплатити штраф. Муніципалітети мають запровадити автоматизовану систему контролю оплати за стоянку.


Законопроект найближчим часом планують внести до Верховної Ради. Не виключаю, що з приводу цього питання буде дуже багато дискусій, оскільки не всі народні депутати хочуть до-тримуватися правил паркування.


Сергій МЕЛЬНИК.

Читачі, запитуйте. Газета «Голос України» запрошує читачів ставити запитання народним депутатам, очільникам парламентських комітетів, міністрам та керівникам інших органів державної влади. Запитання надсилайте на електронні адреси: melya@golos.com.ua, maіl@golos.com.ua. Відповіді виходитимуть у газеті та розміщуватимуться на сайті www.golos.com.ua в рубриці «Читач запитує...».