Учора в Мінську ближче до обіду розпочалося засідання Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі. З української сторони було анонсовано два основні питання до обговорення — безпека та визволення заручників. Коли верстався номер, підсумки зустрічі ще не були оприлюднені. У цей же день у ЗМІ обговорювалася перемога Дональда Трампа на президентських виборах у США. А напередодні екс-представник України в Мінську Надзвичайний і Повноважний Посол Роман Безсмертний в ефірі телеканалу «112 Україна» заявив: від того, хто ввійде в овальний кабінет Білого дому, залежить, що відбуватиметься в Мінську. Мовляв, «нині у Мінську йде заповнення паузи».


«Завдання України, витримуючи цю ситуацію, не стати об’єктом, після відповіді на питання, які були поставлені, не стати полем, яке буде поділено. В цій паузі, у цьому так важко вистражданому перемир’ї треба виконати домашнє завдання: сформувати боєздатну армію і консолідувати владу і суспільство. На жаль, проблеми і в першій і другій частині зараз. Українській стороні важливо бути конструктивною і кожного дня вкидати туди (в Мінськ. — Ред.) пропозиції, це означає, що мозок має працювати», — зазначив він.


Нагадаємо, попередня зустріч групи у форматі «Україна—ОБСЕ—Росія» відбулася 26 жовтня. На ній, за інформацією представника ОБСЄ Мартіна Сайдика, обговорювали імплементацію рамкового рішення про розведення сил і засобів від 21 вересня в районах Петровського, Золотого й Станиці Луганської.


«Був відзначений факт розведення сил і засобів, а також розмінування в районі Золотого й Петровського. Залишається невирішеною проблема з доступом СММ ОБСЄ в ці райони. Обговорювалися питання розведення в районі Станиці Луганської, а також питання узгодження нових ділянок для розведення сил і засобів», — сказав Сайдик.