З арештмайданчика підприємства «Вінниця-Інформ-Ресурси» МВС України зник легковий автомобіль Volksvagen Golf, який перед тим поліція затримала для перевірки справжності номерів. Тепер поліцейські розшукують авто, поки що — безрезультатно. Це не перший такий випадок на цьому підприємстві.

 

Чужій людині віддали автомобіль Григорія Бурмецького з міста Хмільник на Вінниччині. У липні минулого року міліція поставила його на арештмайданчик. Під час реєстрації придбаного транспортного засобу у правоохоронців виникли підозри щодо справжності номерів окремих агрегатів. У лютому 2016-го машину повернули. Тільки уже іншій людині (?!). Чому так сталося?


Григорій Бурмецький переконаний, що його машину нахабно вкрали. Причому зробили це не без участі тих, хто повертає заарештовані автомобілі. Керівники поліцейської структури, якій належить арештмайданчик, кажуть, що видали транспортний засіб на законних підставах — людина звернулася з документами і отримала автомобіль. На таке зауваження постраждалий каже: «Ось вони, документи...». Просить звернути увагу на таку деталь:

той само охоронник, який приймав машину під арешт, він же видавав її. Це вдалося встановити за записами у журналі, що його ведуть на арештмайданчику. Після того він уже не працює. Керівник підприємства «Вінниця-Інформ-Ресурси» МВС України Анатолій Плеснюк пояснив, що охоронник звільнився за власним бажанням. Слідство не виключає версію, що людина, яка забирала чуже авто, і той, хто його видавав, могли діяти у змові.

Таке припущення у розмові з автором публікації висловив слідчий Вінницького відділу поліції Андрій Тесля.


Особу зловмисника встановили


— У мене мало надії на те, що машину знайдуть і повернуть, — каже Григорій Бурмецький. — Але хочу дізнатися, як так сталося, хто допомагав у викраденні машини. Коли машину ставили під арешт, майданчик охороняли люди у міліцейській формі, поруч теж розташовані міліцейські структури — колишнє ДАІ, МРЕВ. Навіть у думках не припускав, що з такого місця можуть вкрасти машину. Хочу порадити тим, чия машина під арештом, навідуйтеся час від часу і перевіряйте, чи її раптом, як і мою, не віддали в чужі руки.


Машину пан Григорій придбав у Києві на авторинку. Каже, у столичному МРЕВ її знімали з обліку. Ніяких претензій чи підозр у міліціонерів не виникало. Про них заговорили у Вінниці в МРЕВ. Під час постановки на облік запідозрили, що не все гаразд з номерами на деяких агрегатах. Одразу відправили на арештмайданчик. Після перевірки суд визнав, що машина, як то кажуть, чиста. Але її на той час уже не було на стоянці. Слідчий Вінницького відділу поліції Андрій Тесля повідомив постраждалому, що за фактом зникнення автомобіля порушено кримінальне провадження за статтею 190 Кримінального кодексу України («Шахрайство»).


— Під час досудового розслідування вже встановлено особу підозрюваного, — каже слідчий. — Це молодий чоловік віком до 30 років, він із одного з райцентрів області. Його викликали повісткою у поліцію. Та він не з’являється. Нами встановлено, що підозрюваний перебуває за межами держави. Машина знаходиться у розшуку. Ми не виключаємо, що той, хто забирав машину, і хто її видавав, могли діяти у змові. Цей факт перевіряється. Якщо він знайде підтвердження, порушимо ще одне кримінальне провадження. Те, що охоронник, який видавав машину, уже не працює, не означає, що він буде звільнений від відповідальності. Якщо його вину доведуть, відповідатиме згідно з чинним законодавством. Слідчий пояснив, яким чином автомобіль опинився у чужої людини.


Рішення Печерського суду — фальшивка


— У чоловіка, який забирав машину, на руках було рішення Печерського суду, — розповідає слідчий Андрій Тесля. — У першому пункті зазначено, що суд визнає його власником транспортного засобу, а в другому — зобов’язує підприємство «Вінниця-Інформ-Ресурси» повернути машину із арештмайданчика. Втім рішення суду виявилося фальшивкою.


— Ми їздили у Київ, щоб ознайомитися з цим рішенням і з’ясувати, чому саме цій людині суд повернув автомобіль, — продовжує Андрій Тесля. — Під таким номером дійсно є документ, але він стосується зовсім іншої справи. Тобто рішення суду, що його пред’явили держпідприємству МВС «Вінниця-Інформ-Ресурси», — фальшивка.


На підставі чого видали машину?


Як пояснили у держпідприємстві «Вінниця-Інформ-Ресурси», заарештовані автомобілі повертають на підставі низки документів, передбачених процедурою. Це паспорт або інший документ, що посвідчує особу, якій передають машину, свідоцтво на право власності, а також акт про затримання автомобіля, на зворотній стороні якого зазначається дозвіл на його повернення. Раніше його надавав відділ адмінпрактики, а нині це відділ превентивної діяльності обласної поліції.


Відділ адмінпрактики у лютому очолював Михайло Петрик. Під час спілкування він попросив трохи часу, щоб підняти документи і з’ясувати, про що йдеться, а також пересвідчитися, чи справді саме його підпис стоїть під актом повернення транспортного засобу.


— Так, це мій підпис під документом, — повідомив згодом Михайло Петрик. — Перед тим свої підписи поставили мої підлеглі. Вони перевірили автомобіль на предмет відсутності викрадення чи інших заборон, ніяких обмежень не було, тому не мали права не повернути машину. На зауваження, чому не узгодили повернення машини зі слідчим, адже транспортний засіб затримували за підозрою перебитих номерів агрегатів, Михайло Петрик відповів: «Так було ж рішення суду...». 


Слідчий дотримується іншої думки: без погодження з ним машину не мали права повертати.


У наші обов’язки не входить надання запитів до судових інстанцій


Директор держпідприємства МВС «Вінниця-Інформ-Ресурси» Анатолій Плеснюк:

 — Нам надали всі необхідні документи — ми повернули автомобіль. Ось акт з підписами і штампами відповідальних працівників міліції про те, що ніяких заборон на повернення машини не існує. Той, хто забирав автомобіль, пред’явив свідоцтво на право власності, рішення суду. Яке ми мали право не повернути машину?


З приводу підробки рішення суду, про що стверджує слідство, то у наші обов’язки не входить надання запитів до судових інстанцій, щоб ті підтверджували свої документи. Так само наші фахівці не зобов’язані встановлювати, чи не є підробкою документи, які надають для повернення заарештованих транспортних засобів.


Сім дорогих іномарок викрали за «схемою»


На початку нинішнього року з того само арештмайданчика у Вінниці зникло сім дорогих іномарок — BMW, Toyota, Volkswagen...


У лютому прокуратура Вінницької області викрила схему їх викрадення. До її реалізації були причетні працівники обласного управління Державної виконавчої служби. Саме вони забирали автомобілі з арештмайданчика за... підробленими документами.


— До нас надійшла інформація, що з спеціалізованих майданчиків забирають дуже дорогі автомобілі, — розповідав тоді начальник відділу обласної прокуратури Сергій Гупяк. — Під час перевірки було встановлено, що колишні працівники виконавчої служби за винагороду передавали автомобілі іншим людям. 25 лютого, за рішенням суду, вистежили одне BMW. Наше завдання було знайти машину. Спільно з патрульною поліцією її зупинили. Водій виявився поліцейським. Він не тікав. Відразу сказав, що машина не його, не мав на неї документів. Повністю усвідомлював ситуацію, в яку потрапив. Прокуратура відкрила два кримінальні провадження за фактами незаконного заволодіння автомобілем і зловживання службовим становищем.

Вінницька область.

 

Постраждалий Григорій Бурмецький: «Як вони могли віддати автомобіль чужій людині, якщо всі документи у мене?..».

 

КОМЕНТАР

 

 «Не купуйте за дорученням» Віталій ДОБРОВОЛЬСЬКИЙ, експерт з комплексного дослідження транспортних засобів:

 


— Викрадення автомобілів — це бізнес шахраїв, який стоїть на третьому-четвертому місці після продажу наркотиків і проституції, — зауважує експерт. — Тут сто тисяч доларів можна заробити за дві-три хвилини — за стільки часу викрадають навіть круті іномарки. Діє дуже багато схем підробки номерів агрегатів, виготовлення документів і т. д. Найперше застереження — не купуйте машину за дорученням. Одразу оформляйте машину на конкретного власника. Право власності виникає тоді, коли у вас є свідоцтво або техпаспорт. У випадку, про який йдеться, постраждалий чоловік не є власником. Він придбав машину за дорученням. У якому статусі він зараз? Власник машини зовсім інша людина. У нього тільки доручення користуватися транспортом.


Обов’язково робіть експертизу, бо тільки під час експертизи можна визначити, чи нема підробок номерів агрегатів. Якщо відмовляються від експертизи, така машина вам не потрібна. Бувають випадки, коли підганяють на огляд чи експертизу «правильну» машину, а потім кажуть: «Ой, я забув щось там викласти з багажника. Зараз повернуся. Повертається на такій само машині, такого кольору і т. д., а насправді вона з іншими номерами агрегатів. Придбану вами машину експерт уже оглянув. До нього які претензії? Він справді оглядав «правильну» машину. Тому ще одна порада: придбали машину — не відходьте від неї. Йдете оформляти документи — залишіть у салоні авто когось із знайомих.


Фото автора.