Пам'ятник святому, письменнику та історику Нестору Літописцю днями відкрили на території Кременецької загальноосвітньої школи-інтернату І--ІІІ ступенів у Тернопільській області.

 

Як відомо, Нестор Літописець народився 1056 року в Києві. До монастиря він прийшов сімнадцятирічним юнаком. З молодих літ дотримувався чернечих чеснот, але головним його послушенством у монастирі стала книжкова справа. "Велика буває користь від учення книжного, -- казав він, -- книги наказують і вчать нас шляху до розкаяння, бо від книжних слів набираємося мудрості й стриманості... Той, хто читає книги, бесідує з Богом або святими мужами".

 

Преподобний Нестор належить до найосвіченіших людей Київської Русі кінця XI -- початку XII століття. Окрім богословських знань, мав виняткові здібності до історії та літератури, володів грецькою мовою. З його праць збереглися життєписи святих князів страстотерпців Бориса і Гліба, преподобного Феодосія, перших преподобних Печерських.

 

Найвизначніший твір Нестора Літописця -- "Повість минулих літ", складений на основі раніше написаних літописів, архівних, народних переказів та оповідань. Ця виснажлива й тривала праця включала в себе й ретельну пошукову роботу. "Повість минулих літ" -- одна з найвидатніших пам'яток світової культури.

 

Помер і похований Нестор Літописець у Києво-Печерському монастирі.

 

Тепер його ім'я буде увічнене й на Тернопільщині, воно вестиме дорогою знань учнів та вчителів Кременецької загальноосвітньої школи-інтернату І--ІІІ ступенів.

 

Галина МИКОЛИН.

 

Тернопільська область.

 

Голос України