Готується законопроект


Для того щоб об’єднані територіальні громади (ОТГ) були спроможними, вони мають об’єднуватися відповідно до перспективного плану. Саме ця умова забезпечує прямі міжбюджетні відносини. Однак громади, які хочуть об’єднатися заради поліпшення умов життя на своїх територіях, часто стають заручниками сусідів, які цього не бажають. Водночас є низка ОТГ, які об’єдналися не в межах, визначених перспективним планом, а за своїми інфраструктурними, матеріальними, фінансовими параметрами. Вони цілком спроможні виконувати низку соціальних програм, передбачених для районів чи міст обласного значення. Однак такі ОТГ не отримають додаткових повноважень та фінансових ресурсів під них. А це означатиме зниження довіри до реформи.

 

 

 

Законопроект, який може розв’язати цю проблему, перебуває у Верховній Раді й готується до розгляду в другому читанні «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо добровільного приєднання територіальних громад)» (реєстр. № 4772). Це так званий законопроект про «олійну пляму».


Він спрощує процедуру добровільного об’єднання територіальних громад, надає право громадам приєднуватися до вже створеної ОТГ. А також сприяє формуванню справді спроможних об’єднаних громад, відповідно до затверджених перспективних планів без порушення методики формування таких громад.


На місцях уже давно очікують на ухвалення цього проекту закону. За словами голови Глибоцької ОТГ Чернівецької області Григорія Ванзуряка, Глибоцька громада вже провела перемовини з сусідніми селами і має два позитивні рішення щодо подальшого приєднання. «Наша громада, як і, напевно, половина об’єднаних територіальних громад, чекає на прийняття закону ще з травня цього року. У нас немає механізму приєднати до себе громади, об’єднати наші бюджети. У наступному році таких буде ще більше», — вважає він.


Свого часу Глибоцька громада об’єдналася не за перспективним планом. Причиною стала недовіра до процесу децентралізації. «Багато не вірили в те, що децентралізація — це щось краще. В Україні реформи не завжди доходять до свого логічного завершення. Люди довіряють практичним речам та конкретним діям. Коли вони будуть — децентралізація піде набагато швидше», — переконаний голова.


Водночас, на думку Г. Ванзуряка, не варто торпедувати приєднання: «Не потрібно впливати на цей процес, маємо дати людям час розібратися. Бо процес об’єднання — це не просто укрупнення території. Децентралізація — це передусім підвищення активності мешканців села, вони мають усвідомити своє місце у тій чи іншій громаді».


Саме інертність людей головною проблемою вважає й староста села Червона Діброва, що входить до складу Глибоцької ОТГ, Володимир Чоботарь. За його словами, не всі люди готові щось робити, аби відбувалися зміни.

Більшість продовжує чекати, що за них хтось усе зробить. «Децентралізація — це не тільки юридичне питання, це у першу чергу людський фактор. Люди мають розуміти: вони і є об’єднана громада. Саме від них усе й залежить, вони вирішують. Весь цей процес починається знизу, як океани і моря заповнюють маленькі струмочки», — переконаний староста.