Професор кафедри експлуатації та ремонту машин Центpaльнoукpaїнського (раніше — Кіровоградського) національного технічного університету доктор технічних наук Юрій Кулєшков виборов звання чемпіона світу серед ветеранів самбо на чемпіонаті у Хорватії.


Як розповів Юрій Кулєшков, раніше, в серпні, він став володарем золотої медалі чемпіонату України з самбо серед майстрів. Неймовірний результат, враховуючи, що до літа 2016 року Юрій Кулєшков не боровся на офіційних змаганнях... майже 25 років!


Боротьбу самбо Юрій Кулєшков почав вивчати 1970 року, коли йому було 15. Перший успіх прийшов уже після служби в армії: 1977-го він став бронзовим призером першості Радянського Союзу по лінії одного з тодішніх добровільних спортивних товариств (ті змагання відбулися в місті Майкоп — центрі дзюдо і самбо СРСР). Після турніру Юрій Кулєшков отримав кваліфікацію майстра спорту СРСР. Потім були перемоги на чемпіонаті Союзу серед спортсменів Добровільного спортивного товариства «Трудові резерви», на чемпіонаті України по лінії ДСТ «Колос». Проте сам Юрій Володимирович не вважає ті результати серйозними. За його словами, на той час він перебував у третьому-четвертому ешелоні борців в УРСР.


Після 35 років Юрій Кулєшков повністю переключився на наукову, викладацьку і винахідницьку діяльність. Навчання в аспірантурі, робота над кандидатською дисертацією, її захист, винахідницька діяльність, навчання в докторантурі, захист докторської дисертації, а ще — сім’я і робота — потребували повної віддачі, тому знайти час на самбо було неможливо.


Фактично на борцівський килим Юрій Кулєшков не виходив 25 років. А повернувся в спорт випадково.


— Влітку мене запросили на чемпіонат України серед ветеранів, — розповідає Юрій Володимирович. — Турнір відбувався в Одеській області, я до цього ще не був у відпустці, тому вирішив поєднати приємне з корисним та відгукнувся на запрошення.


Результат виявився несподіваним — перше місце у ваговій категорії до 82 кг серед спортсменів віком 60—64 роки. І, найголовніше, путівка до збірної України на чемпіонат світу серед майстрів самбо в Хорватії.


Перед наступними змаганнями Юрій Кулєшков посилено тренувався протягом півтора місяця: двічі на тиждень — заняття з самбо, стільки само — загальнофізична підготовка. Готуватися до чемпіонату світу допомагали тренер КДЮСШ №3 (комунальний заклад «Комплексна дитячо-юнацька спортивна школа №3 Кіровоградської міської ради) Володимир Долгіх і тренер ОК ДЮСШ «Ніка» (Обласна комплексна дитячо-юнацька спортивна школа «Ніка») Віктор Кулєшков.


На чемпіонаті в Хорватії Юрій Кулєшков виступав у ваговій категорії до 74 кг у віковій групі М6 (спортсмени віком 60—64 роки). Загалом у цій групі було вісім спортсменів. Змагання відбувалися за олімпійською системою: програв — вибув, виграв — пройшов до наступного раунду. Тобто борці не мали права на помилку.


У першому раунді жереб визначив суперником Юрія Кулєшкова російського самбіста Моллагасана Халаєва, чемпіона світу з самбо серед майстрів 2012, 2013, 2014 років. Сутичка була дуже важкою, нервовою, напруженою, але завершилася перемогою українського спортсмена із перевагою в один бал.


Наступний поєдинок Юрія Кулєшкова також став неординарним, оскільки боротися довелося проти співвітчизника, також доктора наук і професора, ректора Донбаської національної академії будівництва і архітектури (місто Краматорськ) Василя Кравця.


Нарешті, у фіналі Юрій Кулєшков переміг ще одного російського самбіста, багаторазового чемпіона світу серед ветеранів з дзюдо і самбо, професійного тренера з дзюдо і самбо Володимира Коржукова.


— Мій виступ на турнірі взагалі важко пояснити, — каже чемпіон світу. — Я здивований підсумками кожного двобою і мені не зрозуміло, як такий результат став можливим. Це щось із області фантастики...


За словами Юрія Кулєшкова, успішне цьогорічне повернення на килим на чемпіонаті України та на чемпіонаті світу серед майстрів дало йому великий заряд натхнення, завдяки чому з’явилося бажання повернутися до занять самбо. І готуватися до наступного чемпіонату України серед майстрів.

Кропивницький.

 


На знімку: чемпіон світу Юрій Кулєшков (ліворуч).


Фото з офіційного сайту Міжнародної федерації самбо.


P.S. До речі, на чемпіонаті світу серед ветеранів самбо в Хорватії напрочуд вдало виступила вся збірна України. Для порівняння: 2015 рік — одна золота медаль і підсумкове п’яте місце; 2016 рік — 6 золотих, 13 срібних, 18 бронзових нагород і друге загальнокомандне місце з 14 збірних.