За минулу добу (дані штабу АТО на ранок 10.11) проросійські військові формування 44 рази відкривали вогонь по позиціях української армії, застосовуючи зброю забороненого Мінськими домовленостями калібру. Найбільш напружена ситуація зберігається на маріупольському напрямку...


Досягнуті в рамках Тристоронньої контактної групи угоди не виконуються. Так, розведення сил у Станиці Луганській (одному із трьох пунктів, у районі якого заплановано відведення техніки згідно з рамковою угодою ТКГ від 21 вересня) знову зірвано з вини проросійських бойовиків. Про це заявив керівник Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню Борис Кременецький, передає ЛігаБізнесІнформ. Мовляв, терористи нині перебувають на зручних позиціях для обстрілу ЗСУ і їм невигідно залишати їх. «Тому створюються такі провокаційні моменти, щоб відкласти розведення сил і засобів», — резюмував він.


Тристороння контактна група за підсумками засідання 9 листопада в Мінську також констатувала неможливість розведення сил у Станиці Луганській через обстріли з боку так званої ЛНР. СММ ОБСЄ зафіксувала свіжі вирви від розривів снарядів, випущених на цій ділянці з автоматичних гранатометів. 


«За підсумками роботи підгрупи з безпеки була заслухана доповідь керівника СММ ОБСЄ Ертугрула Апакана. СММ ОБСЄ фіксує різке збільшення кількості обстрілів на Донбасі — більш як на третину. Зокрема, це відбувається в районі Широкиного, Павлополя, Авдіївки, Світлодарська. Порушення режиму припинення вогню з боку ОРДЛО відбувається, зокрема, з використанням артилерії та мінометів — озброєнь, заборонених Мінськими угодами...


Також за підсумками звіту Апакана було доручено СММ ОБСЄ спільно з СЦКК, українською стороною та представниками ОРЛО вирішити всі питання щодо безпеки, пов’язані з відкриттям КПВВ у Золотому і відкрити цей пункт пропуску до наступної зустрічі Тристоронньої контактної групи в Мінську 23 листопада.


Заслухали доповідь координатора від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі Тоні Фріша про його поїздку в ОРДЛО, де він ознайомився з умовами утримання українських заручників. Водночас ми наполягаємо саме на визволенні людей, а не тільки на допуску до них представників міжнародних організацій. За підсумками роботи політичної підгрупи Україна ще раз підтвердила свою позицію: вибори на непідконтрольній Україні частині Донбасу можуть відбуватися тільки згідно з українським законодавством», — ідеться в підсумковому повідомленні прес-секретаря українського представника на переговорах у форматі «Україна—ОБСЄ—Росія».


Написала у Фейсбуці прес-секретар представника України в Тристоронній контактній групі, екс-президента України Леоніда Кучми Дар’я Оліфер.