Російське ФСБ запустило чергову інформаційну операцію (за вже відпрацьованим у серпні невдалим сценарієм) проти України. Феесбешники розмістили на своєму сайті чергове повідомлення про затримання в Севастополі групи «диверсантів» Головного управління розвідки МОУ, що нібито планували «здійснення диверсійних акцій на об’єктах військової інфраструктури та життєзабезпечення півострова Крим». У свою чергу в Головному управлінні розвідки України спростували цю інформацію. «Заяви ФСБ про затримання співробітників ГУР — черговий фейк», — ідеться в повідомленні прес-служби відомства. У розвідці стверджують, що ця заява спрямована на «приховання особистих репресивних дій проти жителів півострова, а також із метою дискредитації України в очах міжнародного співтовариства».


Перший заступник Голови Верховної Ради України Вповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації на сході Ірина Геращенко вважає затримання «диверсантів» у Криму частиною політики РФ із захоплення нових заручників.


«РФ на окупованій території і їхні маріонетки сповідують політику захоплення нових заручників, бо заручники — це той інструментарій, яким вони пізніше шантажуватимуть Україну. Тому що Україна бореться за своїх громадян», — заявила вона в коментарі одному з телеканалів, нагадавши про затримання українського журналіста Романа Сущенка й оголошення диверсантом нашого громадянина Євгена Панова.


У свою чергу адвокат Марк Фейгін вважає, що затримання «диверсантів» в окупованому Криму може заморозити переговори з гуманітарного обміну. «Якось дивно це збіглося з подіями великого масштабу — виборами в США й позицією одного з кандидатів, який говорив про можливість переговорів щодо Криму, визнання його анексії. Таке відчуття, що є якісь політичні накачування. Я переконаний, що це черговий фейк», — зазначив М. Фейгін. 
«Нині в умовах появи нових, так би мовити, диверсантів говорити про обмін Сенцова, Кольченка, Карпюка, Клиха стає проблематично», — сказав адвокат.