АТ «Ощадбанк», що приймає майже половину коштів від населення за житлово-комунальні і телекомунікаційні послуги, планує ввести з 1 грудня комісію на платежі у своїх касах.


Повідомлення про зміни у відносинах з клієнтами банк розмістив у відділеннях та на своєму сайті: «...Компенсація, яку Ощадбанк отримує від постачальників послуг ЖКГ та фіксованого зв’язку, не покриває витрат на проведення операцій... Закон України «Про банки і банківську діяльність» забороняє банкам встановлювати комісійну винагороду за банківські послуги... нижче собівартості операції... На виконання вимог чинного законодавства Ощадбанк встановлює тариф при оплаті в касі... що забезпечує покриття витрат на проведення таких операцій на рівні собівартості. Зазначений тариф — 3 грн. — є найнижчим на банківському ринку.


Ощадбанк звертався до постачальників послуг з метою отримання згоди на покриття ними комісії для беззбиткового проведення операцій, проте не отримав її. У зв’язку з цим банк змушений встановити комісію за проведення комунальних платежів у касі на мінімальному рівні, який забезпечує беззбитковість, — 3 грн. з 1 грудня 2016 року».


Як гарно все закручено! І я не я, і хата не моя... Закон, виявляється, вимагає, а постачальники послуг не хочуть!.. Один лише Ощадбанк білий та пухнастий! Йому зайвого не треба, аби закону дотриматися та свої витрати покрити на рівні собівартості! Скиньтеся ще по три гривні з платіжки, бо так їсти хочеться, що і переночувати ніде!..


Чим ці нововведення загрожують нам — споживачам — гадаємо, зайве пояснювати. Ощадбанк останнім серед банків робить спробу відмовитися від «безплатної» (про це нижче) обробки платежів за житлово-комунальні послуги своїми касирами. І якщо раніше та уявна безплатність була найпереконливішим аргументом для найменш захищених співвітчизників у виборі оператора для оплати комунальних послуг, і вони, попри всі незручності та багатогодинні черги, віддавали перевагу саме Ощадбанку, тепер цим своїм рішенням Ощадбанк ризикує повністю втратити довіру пенсіонерів. Вони, до речі, і раніше нарікали на багатогодинні черги та неакуратність обслуговування.


— А чому це ви такі безапеляційні й загадкові та виблискуєте мов гривня на сонці, ніби знаєте якийсь секрет? — запитає читач. А ми відповімо йому, що таки знаємо! Щоправда, то ніякий вже не секрет, бо ще 3 листопада цього року на сайті АМКУ з’явилася інформація про те, що «... Антимонопольним комітетом України схвалено звіт про результати дослідження ринку послуг з приймання готівкових платежів від фізичних осіб за житлово-комунальні послуги...»


І що ж? «...Згідно із законодавством, у тариф послуг ЖКГ закладається вартість переказу коштів на рахунки підприємств-постачальників послуг. Виняток становить лише послуга з постачання природного газу, для якої держава встановлює максимальний розмір комісії... 0,3%». Ось вона — уявна безплатність: банківські послуги вже закладено у тариф.


За найскромнішими підрахунками АМКУ, загальна сума сплачених українцями комісійних платежів у минулому році становила майже 24 мільйони гривень, а за п’ять місяців 2016-го — понад 18 мільйонів гривень.
Тому АМКУ пропонує встановити економічно обґрунтований розмір комісії за прийом платежів від громадян, що забезпечить укладання договорів з постачальниками житлово-комунальних послуг, або передбачити в таких договорах зобов’язання постачальників послуг платити комісію банкам за споживачів. Відповідні рекомендації регулятор обіцяє спрямувати Кабінету Міністрів.


От і все. Можна було б із полегшенням зітхнути, мовляв, справедливість восторжествує! Але...


Так складається, що Антимонопольний комітет України як державний орган, який мав би впливати на ситуацію, нічого не регулює! Проводить собі свої дослідження, але ж нам від того ні холодно, ні жарко! Щоб не бути голослівними, нагадаємо, що ще зовсім нещодавно ми тішилися з того, що АМКУ викрита змова між найбільшими продовольчими торговельними мережами і винні будуть покарані! Помилилися...


Ще тиждень не минув, як АМКУ виніс вердикт стосовно фігурантів так званої бензинової справи і оштрафував сім провідних нафтотрейдерів за узгоджені дії на ринку! І що? А нічого. Справи про багатомільйонні штрафи зникають у нетрях АМКУ та судів.


Страшно уявити, але схоже, така само доля очікує і на нинішнє дослідження Антимонопольного комітету.



P. S. Щоб не сплачувати комісію за комплатежі, розраховуватися треба через термінали банків або через Інтернет.