Надто тих, хто перебуває на окупованих територіях

 

У Верховній Раді в липні цього року було зареєстровано проект закону «Про тимчасово окуповані території». Зусилля парламенту встановити стандарти для тимчасово окупованих територій та надати підтримку населенню можна було б вітати, проте є одне але. Цей законопроект, як стверджують деякі народні депутати, представники Міністерства з питань тимчасово окупованих територій, правозахисних неурядових та міжнародних організацій, лише посилює ізоляцію окупованих територій і повністю заперечує відповідальність України за захист її громадян, які перебувають на неконтрольованих владою територіях. Про це, зокрема, йшлося під час прес-конференції в Українському кризовому медіа-центрі.

 

Зокрема, голова Комітету з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин Григорій Немиря переконаний: «Люди, які залишилися на не контрольованій українською владою частині території Донбасу, є громадянами України. Обов’язок влади — подбати про них та захищати їхні права і свободи, а не кидати людей напризволяще. Будь-які спроби на законодавчому або виконавчому рівні ізолювати або відрізати Донбас шкодять національним інтересам і суперечать Конституції України та нашим міжнародним зобов’язанням».


Власне, стурбованість викликали окремі норми закону. Так, ст. 5 законопроекту наголошує: «Держава Україна не несе відповідальності за захист життя, здоров’я та збереження майна осіб на тимчасово окупованій території. Обов’язок щодо соціального та пенсійного забезпечення осіб, які проживають на тимчасово окупованій території, покладений на Російську Федерацію як державу-окупанта відповідно до норм і принципів міжнародного права». Водночас ст. 6 покладає відповідальність за порушення визначених Конституцією та законами України прав і свобод людини і громадянина на тимчасово окупованій території на Російську Федерацію як на державу-окупанта відповідно до норм і принципів міжнародного права.


Ухвалення такого закону, на думку учасників конференції, матиме негативні наслідки. Зокрема, представники міжнародних правозахисних організацій переконані: документом посилюється ізоляція так званих «окупованих територій» і заперечується відповідальність української держави щодо захисту прав власних громадян на не контрольованих урядом територіях. «У поточній редакції документ також викривлює міжнародні принципи примирення та постконфліктного врегулювання», — переконаний старший радник із правових питань агенції ООН у справах біженців Юг Біссо.


Він запропонував розширити процес консультацій із цього питання: «Є міжнародні експерти та представники неурядових організацій, які мають досвід роботи у постконфліктних ситуаціях. Їх можна залучати до формулювання законодавчої бази щодо непідконтрольних територій. Ми готові надавати підтримку в розробці необхідних механізмів та заходів у сфері примирення та порозуміння».


«Відмова України від своїх зобов’язань відносно власних громадян позбавляє людей надії на захист та призводить до безкарності осіб, які порушують їхні права», — наголосила співзасновник та координатор громадської організації «Крим SОS» Таміла Ташева.


І хоча Комітет з питань прав людини не є профільним щодо розгляду цього проекту, Г. Немиря анонсував проведення в парламенті у грудні поточного року тематичного дня щодо захисту прав і свобод внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які перебувають на не контрольованих владою територіях. Цю ініціативу вже підтримав Голова Верховної Ради Андрій Парубій. «Ми б хотіли зробити суттєвий внесок на законодавчому рівні, щоб посилити захист наших співгромадян, які є найуразливішими щодо дотримання їхніх соціальних, економічних та політичних прав», — сказав Г. Немиря.

 

ДОВІДКОВО

24 жовтня управління Верховного комісара ООН у справах біженців, Благодійний фонд «Право на захист», громадська організація «Крим SОS», Благодійний фонд «Восток-SОS» та Данська рада з питань біженців оприлюднили спільне звернення щодо зазначеного проекту закону, де висловили серйозне занепокоєння можливими негативними впливами згаданого законопроекту в разі його прийняття.