Адам Мартинюк (фракція Комуністичної партії України):

— Європарламент закликає тимчасову владу гарантувати всім демократичним політичним силам їхні демократичні права та свободи, а також запобігти атакам проти будь-якої з цих сил. І ще одне. Європарламент наголошує, що народ України, і лише він, має вільно і без зовнішнього втручання приймати рішення щодо геополітичної орієнтації країни, а також щодо приєднання України до тих чи інших міжнародних угод та спільнот. Ми сьогодні чули повідомлення про те, що найближчими днями Європейський Союз готовий підписати Угоду. Та, можливо, керуючись рішенням Європейського парламенту, виходячи з інтересів усіх частин України, давайте 25 травня, під час президентських виборів, проведемо всеукраїнський референдум і нехай народ дасть відповідь на це питання. І буде абсолютно логічно, що новий глава держави, за результатами всенародного референдуму, прийматиме ті чи інші рішення.
Європарламент також засуджує напад та знищення головного офісу Комуністичної партії України та спроби заборонити Комуністичну партію та інші осередки. Ми ж, передусім нова влада гарантує, що наступні президентські вибори будуть вільними і демократичними. А чи можна їх забезпечити в таких умовах? Запитання, як кажуть, риторичне. Тому, на жаль, доводиться сьогодні констатувати: поки не буде звільнено приміщення центрального комітету в Києві, поки не будуть звільнені приміщення і не припиниться переслідування на місцях, фракція Компартії не братиме участі в голосуваннях. Хоча абсолютну більшість питань, які, наприклад, сьогодні виносяться на розгляд Верховної Ради, ми готові були б підтримати.
Нестор Шуфрич (фракція Партії регіонів):
— Сьогодні ми бачимо, що в Україні дуже непроста ситуація. І ми в цій залі маємо робити все заради того, щоб у країні домінували об’єднавчі процеси. Але, на жаль, ми стаємо свідками подій, які аж ніяк не об’єднують суспільство, а навпаки, викликають розчарування і протистояння.
Треба віддати належне сьогоднішнім виступаючим, і я дякую Голові Верховної Ради України за те, що на наполягання фракції Партії регіонів виступив із питанням затримання Добкіна Михайла Марковича керівник Служби безпеки України. На жаль, ми не побачили Генерального прокурора, сказали, що він хворіє. Але був заступник Баганець, і було підкреслено, що екс-глава Харківської області, член фракції Партії регіонів не ховався, не втік за кордон, самостійно прибув в органи Генеральної прокуратури для дачі свідчення, переконаний в абсолютній своїй невинності й доводитиме це. Ми, безумовно, сьогодні хочемо вірити в те, що слідство буде прозоре, а суд відкритий і справедливий.
Ви знаєте, я не поділяю погляди політиків, які були на Майдані, але хоробрість і відчайдушність людей, які в такий спосіб захистили свою ідею, не може не викликати поваги. А хто з’являється за спинами тих людей, саме ті, хто є продуктами минулої влади Януковича, саме ті, що були найняті минулою владою для боротьби з опозицією, саме ті, кому проплатили можливість їздити по Україні, створили умови агітації за різні радикальні напрями, а за це вони мали «мочити» лідерів опозиції і конкретно Яценюка.
Тому ми просимо бути максимально уважними і не піддаватися на провокації.
Сергій Соболєв (фракція ВО «Батьківщина»):
— Без сумніву, ми дуже вдячні за міжнародну підтримку, яку проявили уряди, міжнародні організації парламенту України і українському народу, але цього замало. Ключове питання — це наші з вами дії, які повинні об’єднати громадян, де б вони не проживали, щоб вони себе відчували громадянами однієї країни.
Перше. Це, без сумніву, той перелік заходів, які ми повинні зробити негайно стосовно проведення реформування бюджетної сфери, податкової сфери, щоб незалежно від того, де б ми не мешкали, де б не мешкали наші громадяни, всі відчували, що ми є громадянами однієї держави.
По-друге, ми повинні звернутися до тих чесних депутатів Автономної Республіки Крим, а це десятки депутатів, які проявили мужність у цих умовах і не піддалися ні на тиск, ні на шантаж, ні на прямі погрози, і які відмовилися голосувати за ті антизаконні, антиконституційні рішення. Мені здається, настав той момент, коли Голова Верховної Ради України, представники політичних партій і груп, які представлені в парламенті, повинні негайно провести зустріч з цими депутатами Автономної Республіки Крим, з представниками громад кримських татар, росіян, українців, інших громад Криму, для того щоб знайти негайний вихід і зупинити той безлад і ті безчинства, які відбуваються на сьогодні в Автономній Республіці Крим.
Без сумніву, і це рішення є нашого парламенту, невизнання так званого референдуму, який пробують провести під дулами автоматів, вже з надрукованими результатами цього референдуму, без будь-якого вибору українських громадян, які проживають в Автономній Республіці Крим.
Те, що робить сьогодні кожен солдат, кожен офіцер, фактично є захистом суверенітету країни в умовах військової окупації, в умовах прямого тиску, і я думаю, що сьогодні настав ключовий момент. Якщо Російська Федерація устами президента Путіна не визнає, що на території Автономної Республіки Крим за місцями базування російських військ є інші формування Російської Федерації, це означає, що на території Республіки Крим перебувають терористи, які зі зброєю в руках тероризують 2,5-мільйонне населення Автономної Республіки Крим. Тоді має бути вжито відповідних заходів щодо нейтралізації цих терористичних банд.
Віталій Кличко (фракція «УДАР»):
— Я щойно повернувся з Донецька, був у Харкові. Громадяни там підтримують єдність України. Десятки тисяч людей і в Харкові, і в Донецьку виходять на демонстрації, на мітинги на підтримку єдності проти агресії. Люди говорять на зустрічах, що вони прагнуть захисту та безпеки, вони хочуть жити в мирі та спокої. Але заїжджі групи, так звані політичні гастролери, продовжують на українській землі безлад та хаос. У цьому наше спільне завдання — покласти край. Нині настав момент для кожного з нас.
Людям уже час відчувати результати реалізації того плану розв’язання конфлікту, який має уряд. Блокада кордонів від ворожих елементів має гарантувати, що вони не проникатимуть більше в Україну, а тих, хто вже потрапив, треба зупинити. Гастролери і гастролі політичних екскурсантів потрібно припинити.
Також хотів звернутися: ми повинні зробити все, щоб спецпідрозділ міліції «Беркут», який був розпущений, з його участю було сформовано новий підрозділ, але з тих людей, які не брали участі в катуванні та вбивствах, ті колишні спецназівці, які не заплювали себе, повинні продовжувати свою службу на користь країни.
У Криму на сьогодні припиняють трансляцію україномовних каналів. Очевидно, настав час адекватних заходів для захисту українського інформаційного простору від програм, які створюють ворожнечу з боку Росії.
Іще одне, дуже коротко. Під час перегляду бюджету необхідно підвищити статті утримання особового складу офіцерів, солдатів, міліціонерів за рахунок витрат на утримання органів влади та інших надмірних статей.
І також ми повинні, щоб у Криму в представників нашої армії в жодному разі не було відчуття, що їх кинули. Нам потрібно їх підтримувати не тільки морально, ми повинні підтримувати і дати можливість їм відчувати себе захищеними, підтримувати будь-яким чином.
Олесь ДОНІЙ (група «Суверенна європейська Україна»):
1. Депутатська група «Суверенна європейська Україна» закликає всіх жителів Автономної Республіки Крим бойкотувати незаконний псевдореферендум 16 березня цього року.
2. Депутатська група звертається до Верховної Ради України, всіх політичних партій України, громадських організацій, а також окремо – до депутатів ВР, обраних в мажоритарних округах Республіки Крим та м. Севастополя, зробити аналогічну заяву та закликати мешканців АРК до бойкоту псевдореферендуму. Кожен, хто не зазначив своєї чіткої позиції щодо бойкоту цього референдуму, де-факто допомагає агресору та сприяє порушенню територіальної цілісності України.
3. Ми вважаємо, що при РНБОУ мусить бути створений Штаб для координації дій для подолання «кримської кризи». Відсутність координації дій між різними відомствами створює хаос та деморалізує ту частину населення, яка сподівається на підтримку офіційного Києва.
4. З метою захисту інформаційного простору закликаємо відключити всі інформаційні телеканали Російської Федерації на території України (до моменту переведення всіх російських військ до місць їхньої постійної дислокації).
5. З метою донесення правдивої інформації до мешканців Криму (і в умовах агресивного захоплення інформаційного простору російськими мас-медіа) вважаємо за необхідне масовий випуск друкованої продукції, спрямованої на роз’яснення військової агресії у бік України (відповідальний — РНБОУ).
6. З метою недопущення масового напливу провокаторів (у тому числі — й озброєних), що йде з російського кордону, до моменту повернення російських військ до місць своєї дислокації, вважаємо за необхідне закрити можливість пішого та автомобільного перетину україно-російського кордону громадянам Росії чоловічої статі віком 18—55 років (за винятком окремих категорій громадян, зокрема, водіям вантажних автомобілів з маршрутними листами, лікарям, які мають відрядження, тощо).
7. Верховна Рада України має розпустити Верховну Раду Криму, як орган, який вийшов за межі своїх конституційних повноважень та такий, що закликав до порушення територіальної цілісності України. Мають також бути розпущені ті місцеві ради, які підтримали незаконне рішення Верховної Ради Криму щодо псевдореферендуму 16 березня.
8. Щодо порушників українського законодавства — лідерів сепаратистів має бути проведена спецоперація з метою їх затримання.
9. У Верховній Раді України має бути створена депутатська комісія щодо залагодження «кримської кризи».
10. Верховна Рада України має внести правки до Бюджету України, які б стосувалися поліпшення соціально-економічної ситуації в АРК та м. Севастополі (зокрема, і щодо допомоги депортованим та їхнім нащадкам).
11. Верховна Рада України повинна визнати Меджліс кримськотатарського народу як представницький орган кримськотатарського народу.
12. Верховна Рада України повинна приєднатися до Декларації ООН «Про корінні народи» та прийняти Закон України про основи етнонаціональної політики. Визнати правовий статус кримськотатарського народу як корінного народу.
13. Верховна Рада України повинна прийняти Закон «Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою» (закон Мустафи Джамільова).
14. Керівництво ВР або Кабміну повинно терміново зініціювати зустріч з головами міських, селищних та сільських рад АРК з метою недопущення проведення псевдореферендуму 16 березня (орієнтовне місце проведення — м. Херсон).
15. Кожне відомство (Міносвіти, Мінохорони здоров’я та інші) повинні терміново зініціювати зустріч з керівниками підрозділів (директорів шкіл, головних лікарів і т. п.) з метою недопущення розташування у їхніх установах незаконних комісій для проведення псевдореферендуму 16 березня. Орієнтовне місце проведення — м. Херсон. Кожне відомство повинно видати розпорядження щодо недопущення псевдореферендуму та заборону його сприянню.
16. Керівництво держави повинно звернутися до послів провідних держав світу для офіційної поїздки у АРК та м. Севастополь з метою моніторингу ситуації.
Анатолій КІНАХ (група «Економічний розвиток»):
— Однозначно відбувається брудна і цинічна агресія проти держави України. Депутатська група «Економічний розвиток» в умовах, коли загрози для нашої держави напряму впливають на державність і територіальну цілісність України, закликає і парламент, і всі суспільні політичні сили України до консолідації зусиль і жорстких зконсолідованих системних дій для недопущення порушення територіальної цілісності нашої держави.
Україна — миролюбна держава. Українці довели неодноразово всьому світу, що вони талановитий, працездатний і толерантний народ. І за всі 22 попередніх роки незалежності України на нашій території не було жодного серйозного міжнаціонального і міжрелігійного конфлікту. Ми абсолютно впевнені в тому, що сьогодні як ніколи необхідно робити все, щоб чітка позиція України, українського народу була адекватно підтримана і міжнародним співтовариством.
Хочу ще раз нагадати, і це повинен пам’ятати весь світ, що в 1994 році Україна, яка володіла на той час третім за потужністю ядерним потенціалом планети, добровільно відмовилася від стратегічної, тактичної ядерної зброї.
Я абсолютно впевнений у тому, що сьогодні в цьому залі незалежно від політичного кольору, уподобань парламент повинен конституційною більшістю підтримати звернення Верховної Ради України до держав—гарантів, включаючи Російську Федерацію, Світового співтовариства про чіткі протидії загрозі територіальної цілісності України.
І це буде той момент істини для всіх політиків, які повинні підтвердити свою спроможність загальнонаціональні, загальнодержавні інтереси ставити вище, ніж поточна особиста чи політична кон’юнктура.
Ми абсолютно впевнені, що сьогодні необхідно зробити все, щоб підтримати морально-психологічно Збройні Сили України, які заблоковані в Криму. І не тільки морально-психологічно, а й ресурсами, фінансами, чітко спрямувати зусилля на державному рівні по захисту і підтримці їхніх родин. Вони повинні відчувати, що, захищаючи свою державу, Україну, вони надійно підтримуються усіма складовими як української держави, так і українського суспільства.
Олег ТЯГНИБОК (фракція ВО «Свобода»):
— Свого часу ми пішли на поступки й відмовилися від ядерної зброї. Отож якщо нині гаранти нашої безпеки США і Велика Британія не допоможуть нам — мусимо залишити за собою право мати таку зброю, яка може нас захистити. Принагідно прошу всіх людей доброї волі, зокрема заможних українців, підтримати розграбоване і практично знищене українське військо. Рахунок для переказу коштів на допомогу війську Міністерство оборони вже відкрило.
Також закликаю парламент із розумінням поставитися до законодавчих ініціатив, які пропонує «Свобода». Необхідно якнайшвидше розглянути наші законопроекти про повернення капіталів із офшорів, а також законопроект про ліквідацію приватних монополій — маємо затвердити ці документи. Окрім цього, депутати-свободівці вже підготували проект закону про цивільну зброю і боєприпаси, який треба затвердити вже цього тижня. Злодії та бандити мають можливість отримати зброю, мирне ж населення такої можливості не має. Треба це обговорити і однозначно затвердити відповідне рішення.
У контексті загроз територіальній цілісності України необхідно забезпечити захист національного інформаційного простору.
«Регіонали» апелюють до мешканців Криму через телебачення... Та не чують вони вас, бо в Криму уже давно відключили українські канали! Натомість адекватних дій з нашого боку досі немає. Фракція «Свободи» вже неодноразово пропонувала тимчасово призупинити трансляцію та ретрансляцію деяких телерадіопрограм. Треба доукомплектувати Нацраду з питань телебачення і радіомовлення і якнайшвидше цей орган має ухвалити рішення щодо захисту інформаційного простору держави.
Ми неодноразово попереджали, що Росія здійснює агресивну інформаційну війну проти України. Приклад — так звані «зєльониє человєчкі». Але ніякі це не «невідомі люди» перебувають у Криму. Це бійці російських 76-ї гвардійської десантно-штурмової дивізії «Псков», 98-ї повітрянодесантної дивізії «Іваново» з Костроми, 106-ї повітрянодесантної дивізії «Тула», 45-го спеціального розвідувального полку ВДВ «Кубінка», 3-ї окремої бригади ГРУ «Самара», 31-ї окремої бригади ДШБ «Ульяновск», 650-ї окремої бригади морської піхоти складу батальйону «Восток». Не потрібно брехати — зараз ми живемо в ситуації інформаційної війни, і треба припиняти агресію ворога та захищати свій національний простір.
Щодо економічного плану. Я дуже прошу профільний комітет якнайшвидше розглянути наші законопроекти про повернення капіталів з офшорів, а також законопроект про ліквідацію приватних монополій винести і проголосувати в зал.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Мітинг біля Верховної Ради з вимогами звільнення політв’язнів.