В.о. Президента України, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов під час брифінгу заявив, що Україна та Рада Європи діятимуть спільно щодо блокування агресії Росії. За його словами, про це було домовлено під час переговорів з Генеральним секретарем Ради Європи Торбйорном Ягландом (на знімку ліворуч) та Федеральним міністром закордонних справ Австрії Себастіаном Курцом як головою Комітету міністрів Ради Європи.

Голова Верховної Ради зазначив, що «питання України є одним із найважливіших у світі сьогодні».

Візит вищих посадовців Ради Європи, зауважив він, дав нам змогу спланувати спільні кроки в напрямі блокування агресії Російської Федерації, яка проводить серйозну пропагандистську роботу та спирається на необ’єктивну і викривлену інформацію про події в Україні. О. Турчинов повідомив, що «відбувається спроба дезінформувати як російських громадян, так і громадян, які проживають в інших країнах, щодо легітимності української влади, щодо подій, які відбуваються у Криму, зокрема фальшивого референдуму, який вони пробують організувати, а вірніше — сфальшувати».

Під час зустрічі Сторони обговорили поточну ситуацію, що склалась в Україні, особливу увагу приділивши подіям, які відбуваються в АР Крим.

За словами О. Турчинова, в уряду є чітка програма щодо виведення України із кризи.

«Ми відновили співпрацю з МВФ та проводимо активні переговори з іншими міжнародними інституціями», — сказав він, наголосивши, що проблемою на шляху стабілізації ситуації в Україні стала агресія Російської Федерації в Криму.

Водночас, на думку голови парламенту, міжнародна спільнота не залишить Україну «наодинці з агресором, відповідно до Будапештського меморандуму», згідно із яким гарантами територіальної цілісності та суверенітету нашої країни виступили Велика Британія та США.

У свою чергу Т. Ягланд від імені Ради Європи висловив цілковиту підтримку новій владі України. «Ми бачимо, що Україна рухається в напрямі до побудови справді демократичного суспільства, та вітаємо ті реформи, які ваш уряд впроваджує», — зазначив він.

«Ми тут, щоб висловити вам нашу чітку позицію: ми підтримуємо територіальну цілісність України», — сказав Т. Ягланд, додавши, що Рада Європи готова відправити своїх спостерігачів до Криму якнайшвидше.

Окрім того, міністр закордонних справ Австрійської Республіки С. Курц нагадав, що австрійський уряд один із перших увів фінансові санкції проти високопосадовців, які були причетні до кровопролиття в Києві. «Австрія працюватиме над тим, щоб швидше повернути ці кошти до України», — сказав він.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

Прес-секретар Голови Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.