Короткий світловий день, похмура погода, осінні зміни в  природі, усе це впливає на наш настрій, виникають апатія і навіть депресивний стан. У цього явища є й фізіологічне пояснення. Восени в організмі з’являється підвищена кількість гормону мелатоніну. Він активно виробляється в темний час доби, а при сонячному світлі руйнується. Згідно із статистикою, майже 40 відсотків людей підпадає під вплив осінньої депресії. Утім, є чимало способів, щоб дати собі раду в такий період. Психологи рекомендують якомога довше перебувати на сонячному світлі. Якщо ж ви цілий день працюєте в офісі, розмістіть робоче місце ближче до вікна. Намагайтеся більше часу проводити на вулиці: навіть якщо там похмуро, ви все одно одержите необхідну порцію сонячного світла. Люди похилого віку іноді зашторюють вікна вдень. Це помилка. Пускайте світло у свій дім. Допомагає здолати осінню депресію і ретельне планування свого життя. Спланувавши день і втіливши задумане, ви не тільки уникнете будь-якого безладу, а й підвищите самооцінку, а отже — настрій.


Не слід також замикатися у собі. Ходіть у гості, самі запрошуйте друзів до себе. Особливо це стосується пенсіонерів. У них депресія буває втричі частіше, ніж у молодих людей, — саме через те, що коло їхнього спілкування вузьке.


Дуже корисними будуть і фізичні вправи. 15-хвилинна зарядка помітно підвищує життєвий тонус, а півгодинна прогулянка на природі, в парку чи в саду — панацея від багатьох хвороб.


А от дієтологи радять у цей час особливо ретельно упорядкувати харчування, адже осінь і зима — це ще й пік простудних захворювань, а отже, потрібно подбати про зміцнення імунітету організму. Дієтолог Наталя Скіпальська радить вживати більше овочів, цільних злаків, яєць і риби — вітамін B, який вони містять, допомагає швидко відновити душевну рівновагу. А ще дуже добре включати в осінній раціон яскраві, особливо оранжевого кольору, овочі, які містять антиоксиданти. І найактивнішим тут має бути гарбуз. Не забувайте також про фрукти, зокрема яблука. Глютамінова кислота, яку вони містять, — помірний психостимулювальний засіб, що додає енергії.


Одне слово, не ховайтеся від осінніх, хоч і не частих, променів сонця, не втрачайте жодної можливості погуляти на свіжому повітрі, ловіть тепло й вітамін D, харчуйтеся правильно — і у депресії не залишиться шансів.

Якщо ж власноруч підняти настрій не вдається, і депресія затягується, — це серйозний привід звернутися по допомогу до лікаря. У будь-якому разі пам’ятайте: лише дбайливе ставлення до свого здоров’я допоможе з радістю зустріти похмурі осінні дні.


*** 


Науковці кафедри сміхотерапії з університету Лос-Анджелеса підрахували, що 27 секунд сміху нормалізують тиск так само, як десятихвилинна медитація. А 15 хвилин сміху допоможуть організму впоратися з навантаженнями та поліпшать стан судин. Також експерти дійшли висновку, що сміх зміцнює серцевий м’яз, стабілізує діяльність мозку, покращує роботу системи кровообігу, послаблює біль.