Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру і Японське агентство міжнародного співробітництва (JICA) оприлюднили проміжні результати пілотного проекту зі створення прототипу національної інфраструктури геопросторових даних (НІГД), що реалізується у Вінницькій області. Презентація відбулася у Києві під час міжнародної конференції "Unloсking the power: як створити ефективну інфраструктуру геопросторових даних в Україні".

 

Прототип системи НІГД створюється на території 10--12 км2. Як запевняють у Держгеокадастрі, "на сьогодні прогрес у всіх компонентах проекту -- в межах графіка. Зокрема, проведена аерофотозйомка пілотної території, визначений базовий набір даних, які потрібні для створення прототипу НІГД. У рамках пілоту буде зібрана та консолідована інформація  про межі одиниць адміністративно-територіального устрою, рельєф, гідрографічні об'єкти та гідротехнічні споруди, населені пункти, будівлі та споруди, транспортну мережу, інженерні комунікації, рослинність та ґрунти, а також кадастрова інформація, географічні назви об'єктів, дані Державної геодезичної мережі на зазначеній території".

 

Наразі японська сторона готує тендер на закупівлю обладнання, необхідного для створення та функціонування прототипу НІГД. У перспективі систему розширять на всю територію України, стверджують у прес-службі Держгеокадастру.

 

"Приємно, що Проект зі створення національної інфраструктури геопросторових даних здійснюється успішно. Японська сторона робить свій внесок у проект, забезпечуючи його експертами, обладнанням та проводячи тренінги", -- повідомив Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Й.В. Шікегі Сумі.

 

Як зазначив Акіра Нішимура, керівник групи Японського агентства міжнародного співробітництва, система НІГД дає можливість оперативного доступу до важливої геопросторової інформації та швидкого прийняття рішень, зокрема й органами державної влади. "Ми сподіваємося, що досвід Японії буде корисним для України", -- зазначив він.

 

За словами в. о. голови Держгеокадастру Олега Цвяха, створення такої системи -- масштабна робота, яка з огляду на великий масив різнопрофільних даних потребує консолідації зусиль різних органів державної влади. "Ми закликаємо всі профільні відомства долучитися та сприяти наповненню системи максимально повною інформацією", -- додав він.

 

Також у Держгеокадастрі стверджують, що в цьому відомстві за участю ДП "Науково-дослідний інститут геодезії і картографії", ДП "Центр державного земельного кадастру" розроблено законопроект про національну інфраструктуру геопросторових даних в Україні. Напрацювання спрямували на погодження до Мінагрополітики.

 

Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк нагадав, що інтеграція нашої держави в світовий та, зокрема, європейський економічний і інформаційний простір передбачає створення інтероперабельної системи геопросторових даних.

 

"Акумуляція базових даних різного профілю на одній платформі -- величезний крок у забезпеченні транспарентності використання ресурсів в Україні, оскільки інформація про них буде відкритою, а доступ до неї стане простішим", -- переконаний Максим Мартинюк, який донедавна обіймав посаду голови Держгеокадастру.

 

Він також зазначив, що участь у реалізації проекту беруть десяток країн, але Японія "має один з найвищих рівнів експертизи з цього питання".

 

Підготував Валерій ДРУЖЕНКО.

 

Голос України