Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов зустрівся з віце-прем’єр-міністром, міністром закордонних справ, зовнішньої торгівлі та європейських справ Королівства Бельгія Д. Рейндерсом (на знімку в центрі), міністром закордонних справ Великого Герцогства Люксембург Ж. Ассельборном (на знімку праворуч) та міністром закордонних справ Королівства Нідерланди Ф. Тіммермансом.

Під час зустрічі сторони обговорили політичну ситуацію, що склалась в Україні.
За словами О. Турчинова, Росія, ввівши свої війська на територію півострова Крим, своїми «агресивними діями порушила всі норми міжнародного права».
«Тому ми сподіваємося на реальну допомогу західних партнерів, які виступили гарантами нашої територіальної цілісності, підписавши Будапештський меморандум», — сказав він.
«Ми сподіваємося, що за допомоги наших стратегічних партнерів український народ зможе захистити своє право вільного вибору, право будувати незалежну європейську країну та право самим визначатися, без втручання Російської Федерації, щодо свого стратегічного шляху», — наголосив О. Турчинов, нагадавши, що одним із перших рішень, які ухвалив уряд, було скасування постанови уряду Януковича—Азарова про припинення євроінтеграційного шляху нашої держави.
Своєю чергою від імені міністрів закордонних справ країн Бенілюксу, віце-прем’єр-міністр, міністр закордонних справ, зовнішньої торгівлі та європейських справ Королівства Бельгія Дідьє Рейндерс наголосив на тому, що «українці, і ніхто інший, повинні самі вирішувати питання свого майбутнього».
«Сподіваємося, що ми разом зможемо знайти шляхи вирішення цієї складної ситуації мирним дипломатичним шляхом», — додав він, підкресливши, що європейські країни готові допомагати як у переговорному процесі, «так і надавати всіляку економічну підтримку Україні».
Прес-секретар Голови Верховної Ради України.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.