Переможців традиційного щорічного конкурсу "Краща книга Полтавщини" нагородили в обласному центрі. Журі оцінювало понад чотири десятки видань місцевих авторів, які змагалися між собою у восьми номінаціях. Серед останніх уперше була й та, що виокремлювала іміджеві видання. Разом із авторами історико-краєзнавчих, університетських, поетичних і прозових, культурно-мистецьких та дитячих книг відзначали видавців, завдяки яким рукописи перетворювались у розкішні фоліанти чи тоненькі збірки.

 

Гран-прі конкурсу присуджено енциклопедичному виданню "Чорнобиль-30. Книга слави і пам'яті. Полтавська область" (на знімку). Його до сумних роковин Чорнобильської трагедії впорядкували знані полтавські науковці та краєзнавці -- Олександр Білоусько і Тарас Пустовіт. При цьому співавторами книги, в якій понад 1000 сторінок (!), вони вважають її героїв -- насамперед земляків-ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Бо саме їхні спогади, світлини з епіцентру планетарної катастрофи стали не лише найяскравішими "вузликами" тексту, а й унікальними свідченнями епохи.

 

Фото
з сайту
Департаменту інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
Полтавської ОДА
.

 

Надто за умов, коли три десятиліття тому Полтавщина опинилася серед головних постачальників "рабсили" для палаючого Чорнобиля. Щоб його "загасити", туди звозили фахівців зі всього Союзу. Та наймасовіший призов тих, хто йшов на смертоносний "мирний атом" фактично з голими руками, відбувався саме на Полтавщині. Для непосвячених нагадаємо, що розквартирована тут "кадрована" мотострілецька Чапаєвська дивізія, штаб якої знаходився в Лубнах, стала єдиною в СРСР, яку за комплектацією особовим складом тоді "розгорнули" повністю, ніби на війну...

 

Зрозуміло, за рахунок чоловіків із довколишніх сіл, селищ і міст, які перебували на військовому обліку й за лічені години поповнювали лави так званих партизанів. Багато з них, навіть наймолодших, не дожили до наших днів. Тож у цій книзі, на сторінках якої закарбовані прізвища понад вісімнадцяти з половиною тисяч чорнобильців Полтавщини, згадали живих звитяжців і віддали данину шани та пам'яті спочилим героям. До речі, видали її за ініціативою громадських організацій, які об'єднують цих мужніх людей.

 

Василь НЕЇЖМАК.

 

Полтава.

 

Голос України