Нова українська влада прагне побудувати державу, в якій хотілося б жити не лише українцям. Про це заявив Голова Верховної Ради України, виконуючий обов’язки Президента України Олександр Турчинов в інтерв’ю американському телеканалу NBC.

«У нас одна країна, і ми всі разом несемо за неї відповідальність, — заявив О. Турчинов. — Ми хочемо побудувати справді демократичну країну, в якій кожен відчував би себе вільною людиною незалежно від того, де він мешкає — на Сході чи Заході, Півдні чи Півночі».

За словами О. Турчинова, «наш вибір — відмовитися від нав’язаного стереотипу напівтоталітарної країни». «Прагнемо створити реально діючі стандарти цивілізованої країни, хочемо, щоб в Україні хотілося жити не лише українцям, а й людям з усього світу», — наголосив він.

О. Турчинов зазначив, що стабілізації в країні стала на заваді агресія з боку Росії. Також він наголосив, що метою агресивних дій Російської Федерації на Кримському півострові є дестабілізація ситуації в нашій державі. «Вони захопили стратегічні об’єкти, зокрема парламент і уряд Криму. Сьогодні рішення, які проголошуються в Криму, проголошуються під дулами кулеметів», — зазначив він.

Водночас керівник парламенту нагадав, що у 1994 році Україна в односторонньому порядку відмовилася від використання ядерної зброї, і США, Велика Британія та Росія виступили гарантами незалежності нашої країни. «Переконаний, що такі великі країни виконають свої зобов’язання. Сподіваємося на підтримку наших стратегічних партнерів з Євросоюзу», — сказав він, висловивши переконання, що «цивілізований світ не залишить Україну наодинці з агресором».

О. Турчинов заявив про незмінність європейських прагнень України. Керівник парламенту зазначив, що український народ — «одна родина, і в нас є серйозні перспективи, щоб Україна була в сім’ї європейських країн».

Також Голова Верховної Ради України, в.о. обов’язки Президента О. Турчинов заявив, що нинішній уряд має чітку програму дій. Водночас він нагадав, що попередній уряд Януковича—Азарова за весь час перебування при владі так і не спромігся надати парламенту програму своїх дій. «Тобто вони діяли без будь-якої соціальної та економічної програми. У них була лише одна програма — самозбагачення», — зауважив О. Турчинов.

Натомість, зазначив керівник парламенту, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк перед обранням на посаду запропонував чітку програму дій нового уряду, одними із пріоритетів якої є європейська інтеграція й відновлення співпраці з МВФ та іншими міжнародними інституціями. Така взаємодія допоможе нашій країні відновити економіку, сказав О. Турчинов.

Прес-секретар Голови Верховної Ради України.