«Вони з’їхали з глузду» — так коротко, але дуже влучно голова Генічеської РДА Олександр Воробйов прокоментував для «Голосу України» фейкові повідомлення російських ЗМІ про відновлення постачання газу з окупованого Криму до Генічеська. Свіженьку інформаційну провокацію розкрутили у кращих традиціях кремлівських спецслужб. Спочатку відомий генічеський сепаратист з партії «Спас» та фігурант кримінального провадження Едуард Коваленко скликає пафосний мітинг із закликом «Путін, врятуй Генічеськ!». Акція збирає з півтора десятка пенсіонерів. Але для картинки на московських каналах цього достатньо. І далі отримуємо «безкорисливу гуманітарну допомогу братньому народові» у вигляді... заяви прес-служби самопроголошеного очільника Криму Сергія Аксьонова.

 

З посиланням на Аксьонова стверджують, що постачання блакитного палива з півострова до Генічеського району відновлено «за дорученням президента Російської Федерації Володимира Путіна». І буцімто засувку на трубі уже відкрито. Та ось яка чудасія виходить: з кримського боку можна відкрити хоч десять вентилів, але з материкової частини України він як був закритий, так і залишається. У цьому Олександр Воробйов пересвідчився на власні очі, виїхавши на Арабатську стрілку.


Хоча річ, зрештою, не в засувці. А в тому, що нагальної потреби у підкачуванні газу з Криму для мешканців Генічеського району нині просто немає. «Після повторного запуску всіх свердловин Стрілковського родовища на шельфі Азовського моря обсяги видобутку блакитного палива знову перевищили 55 тис. куб. на добу. А шість тисяч родин споживачів реально використовують лише 28—32 тис. куб. — надлишок знову доводиться спалювати. Ми й самі можемо сьогодні надати кримчанам гуманітарну газову допомогу», — наголосив Олександр Воробйов.


А ще Аксьонов заявив, що за поставлений торік у Генічеськ газ Україна заборгувала майже 18 мільйонів рублів. Такі поставки протягом чотирьох днів минулої зими справді здійснювалися, оскільки потужностей Стрілковського родовища у морози не вистачало, щоб підтримувати робочий тиск у магістралі. Але той газ ішов не з Москви чи Тюмені, а з Глібовського підземного сховища у Джанкойському районі АРК, який межує із Генічеським. І закачували туди надлишок енергоносія саме із свердловин Стрілковського родовища, щоб використовувати його в сезон холодів. Тобто злодії, які відібрали об’єкт, повернули нам трохи його вмісту. Ще й похвалилися: от які ми добрі та чуйні! Тепер ситуація, схоже, повторюється.



Херсонська область.