Рівненські кіберполіцейські викрили столичних хакерів на махінаціях з Державним реєстром прав на нерухоме майно Мін’юсту. Від імені нотаріусів ті вносили незаконні зміни щодо об`єктів нерухомості, які перебували в арешті, повідомили у відділі комунікації поліції Рівненської області.

 

Столичні хакери заблокували особисті електронні ключі доступу до Держреєстру чотирьох приватних нотаріусів із Рівного та Гощі та внесли незаконні зміни щодо арештованого нерухомого майна, зокрема, земельних ділянок, торгово-розважальних центрів, квартири і станції техобслуговування у Києві та Київській області.

 

Рівненські кіберполіцейські встановили, що на початку року на електронні адреси приватних нотаріусів прийшли повідомлення з вірусом. Після відкриття надісланого файлу зловмисники отримували особисті логіни і паролі нотаріусів для входу в реєстр. Електронні ключі автоматично блокувалися і нотаріуси не могли корегувати свої операції.

 

Зловмисники знімали в Реєстрі речових прав об’єкти нерухомості з арешту і перепродували їх. За свої послуги отримували від 10 до 15 відсотків їх вартості. Тільки від імені рівненських нотаріусів їм вдалося провернути близько 20 махінацій на загальну суму більше п’яти мільйонів гривень. Від рук зловмисників постраждали також приватні нотаріуси Житомирської області та Києва.

 

«Співробітники Поліського управління кіберполіції встановили хакерів, — повідомив начальник Поліського управління кіберполіції Олег Лепеха. — Ними виявилися троє молодих киян». Зі слів керівника Рівненської місцевої прокуратури Володимира Самардака, 12 листопада поліцейські провели три санкціоновані обшуки в помешканнях хакерів у Києві. Вилучили 18 паспортів, які значаться по базі як втрачені, чотири банківські платіжні картки, сім сімкарток, вісім електронних носіїв інформації та чорнові записи.

 

За фактом несанкціонованого втручання в роботу Держреєстру відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 361 Кримінального кодексу України.

 

Олександра ЮРКОВА.

 

Рівне.

 

Голос України