Погоджувальна рада


Нинішнього пленарного тижня Верховна Рада розгляне п’ять блоків питань, серед яких — і питання бюджету, лібералізації податків, енергетики, правоохоронної діяльності, повернення втрачених заощаджень. Заплановані й протестні акції під стінами парламенту. Те, що новий парламентський тиждень буде бурхливим, засвідчила і погоджувальна рада.


У вівторок, 15 листопада, парламент повернеться до обговорення питань банківсько-фінансової та правоохоронної діяльності, які не встигли розглянути минулого пленарного тижня. На середу, 16 листопада, винесено ратифікаційні питання, з-поміж них — в енергетичній сфері, а також звернення Верховної Ради до Європейської Ради ЄС щодо надання Україні безвізового режиму. Адже Україна вже виконала всі умови з плану дій для отримання «безвізу».

 

«Парламент має сказати своє слово», — наголосив Андрій Парубій. О 15-й годині у сесійній залі відбудуться парламентські слухання на тему «Про стан та проблеми фінансування освіти і науки в Україні». У четвер Верховна Рада розгляне питання, пов’язані з затвердженням Держбюджету на 2017 рік, а також питання транспорту та дорожнього будів

ництва. На розгляд парламенту наступного пленарного тижня — 6—9 грудня — планується винести блок питань аграрної політики, захисту прав внутрішньо переміщених осіб та знову-таки бюджетні питання.


Ю. Бойко заявив, що його фракція проголосує за проект бюджету тільки тоді, якщо в ньому буде передбачено зростання пенсій до принаймні рівня нової мінімальної зарплати — 3200 гривень. А лідер радикалів закликав політиків перестати їздити за «порадами» і «вказівками» по закордонах: «Досить їздити по москвах, брюсселях чи вашингтонах, треба їздити по селах до українців», — сказав О. Ляшко, звинувативши лідера фракції Опоблоку в тому, що він вкрав державні гроші через так звані нафтові «вишки Бойка». На жаль, реакція Ю. Бойка була неадекватною. Він спробував ударити опонента. Ю. Бойко покинув погоджувальну раду.


Голова Верховної Ради Андрій Парубій, зупинивши депутатів, попередив Юрія Бойка, наголосивши, що на погоджувальній раді кожен лідер фракції має право виступу і право на репліку. Водночас глава парламенту заявив, що не допустить реалізації в Україні кремлівського плану «Шатун» із дестабілізації ситуації у стінах парламенту.


«Не змігши протистояти українській армії, нашим воїнам на передовій, план Путіна полягає в тому, щоби дестабілізувати ситуацію всередині українського парламенту і всередині української держави, — сказав А. Парубій.

— Це, я переконаний, — замовлення ззовні для того, щоб ослабити нашу державу. Представники тієї ж політичної партії, яка завела Україну в цю кризу, намагаються перетворити звичайну робочу нараду на майданчик для дестабілізації. Я, як Голова парламенту, цього не дозволю. Не буде ніякої дестабілізації, не буде ніякого «Шатуна» у Верховній Раді».


На дестабілізацію всередині країни йдуть криваві гроші Кремля, заявила заступник голови фракції партії «Блок Петра Порошенка» Ірина Луценко. На її думку, опозиція проводить акції протесту ошуканих вкладників банку «Михайлівський» біля НБУ за допомогою «п’ятої колони Кремля». «Мета — розхитати гривню, яка залишається стабільною з 2015 року», — сказала І. Луценко, запевнивши, що Фондом гарантування вкладів було виплачено і компенсовано всі вклади в сумі до 200 тисяч і що вже заарештовано керівників банку «Михайлівський». 


У свою чергу, Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко висловила подив з приводу того, що на протестних акціях ошуканих вкладників під Нацбанком, які організовує Опозиційний блок, присутня народний депутат України Надія Савченко, перший номер у виборчому списку «Батьківщини». «Чи це узгоджена позиція, чи це є самостійна позиція?» — сказала політик, зауваживши, що дуже важливо почути позицію партії. І. Геращенко також розповіла, що коли літає на перемовини до Мінська, дуже часто зустрічає у літаках представників різних фракцій, в тому числі й опозиції, які потім пересідають на літаки до Москви. «Що ці шановні політики роблять у Москві, які вказівки вони там отримують?» — зауважила І. Геращенко.


Про те, що акції протесту, які організовують «Батьківщина» та Опоблок, фінансуються російськими грошима, заявив і лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак. 


Фракція «Батьківщина» вимагає від парламенту першочергово розглянути всі законопроекти щодо зниження тарифів на житлово-комунальні послуги, заявила лідер фракції Юлія Тимошенко.


«Враховуючи, що люди отримали вдвічі більші платіжки за тепло, фракція «Батьківщина» наполягає на тому, щоб у вівторок були розглянуті всі законопроекти щодо негайного зниження тарифів, про припинення конфіскації житла за комунальні борги, про передачу українського газу громадянам України», — наголосила політик.


Представник депутатської групи «Відродження» Олександр Біловол закликав не зволікати із вирішенням проблеми вакцинації дітей. 


Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк закликав негайно прийняти стабілізуючі законопроекти — про окуповані території, про пропорційні відкриті виборчі списки, що стане запобіжником дочасних виборів. 


«Єдність і щоденна робота мають стати дорожньою картою дій влади», — наголосив Перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів. А представник Президента України у Верховній Раді Артур Герасимов повідомив, що глава держави вніс на розгляд парламенту законопроект про повернення коштів ошуканим вкладникам (№ 5390) і запропонував розглянути та ухвалити його вже у вівторок, 15 листопада. Щоправда, законопроект стосується лише вкладників банку «Михайлівський» та інших банків, де оформлялися депозити, що не підлягають під відшкодування Фондом гарантуванням вкладів фізичних осіб. За словами А. Герасимова, на сьогодні ошукано майже 14 тисяч осіб. Середній розмір таких вкладів — від 5 до 10 тисяч гривень.


Законопроект став результатом зустрічі Президента України з ошуканими вкладниками. 

 

Олег Ляшко, Віктор Галасюк.

 

Юлія Тимошенко, Олег Березюк, Максим Бурбак

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.