Учора в столиці відбулася щорічна конференція «Відносини Україна—ЄC: тест на міцність». Захід пройшов за ініціативою Міжнародного центру перспективних досліджень. Серед учасників були Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращеко, посол ЄС в Україні Хюг Мінгареллі, віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, представники органів виконавчої влади та посли європейських країн.


«Україна залишається тим партнером на пострадянському просторі, який послідовно демонструє єдність принципів з Європейським Союзом та іншими нашими західними партнерами, — сказала І. Геращенко під час конференції. — Наші партнери мають бачити це особливо яскраво на тлі реалій, які відбуваються у дружніх нам країнах — Молдові та Грузії». Перший заступник глави парламенту підкреслила, що ми є тим форпостом, який відстоює європейські принципи та цінності. Вона нагадала: українці захищають їх і кров’ю. «Навряд чи ми зможемо навести приклад хоча б одного європейця, який би поклав життя за принципи протягом останніх кількох десятиріч», — зауважила І. Геращенко.


Говорячи про безвізовий режим, Перший заступник очільника законодавчого органу зауважила, що представляє парламент, який «виконав, продовжуючи логіку дій попередників, всі 144 пункти плану щодо візової лібералізації». Протягом семи років у нашій країні також виникли додаткові обставини, зауважила вона, — це війна на Донбасі. Однак наша влада жодного разу не звернулася до партнерів із пропозицією відкласти план дій. «Ми розуміємо, що нині перед ЄС виникла нова надзвичайно серйозна загроза міграційної кризи, і розуміємо право наших колег розробляти особливий механізм, який захищатиме кордони, — наголосила законотворець. — Але ми закликаємо не застосовувати до нашої країни подвійні стандарти. Від імені лідерів усіх парламентських фракцій ми напрацювали відповідне звернення до Ради Європейського Союзу, до Європарламенту, урядів країн—членів Європейського парламенту із закликом демонструвати позицію дотримання своєї частини зобов’язань».


Зачепила І. Геращенко й Угоду про асоціацію. «Ми навіть уявити собі не можемо, щоб український парламент щось ратифікував, а потім переглянув питання», — сказала вона, висловивши сподівання, що до кінця року угода запрацює. У цьому контексті парламентарій наголосила на важливості санкцій, які допомагають зупинити агресора. Це «інвестиція в мир», — сказала вона.


Говорячи про те, що належить ще зробити законотворцям на шляху євроінтеграції, І. Геращенко зупинилася на подальшому наближенні українського законодавства до європейського. Для цього необхідна скоординована робота всіх міністерств. Важливою є й позиція Представництва ЄС в Україні в сприянні адаптації нашого законодавства. «Ми потребуємо експертної оцінки законопроектів, — зауважила вона».

 

МОВОЮ ЦИФР

 

Нині на розгляді Верховної Ради перебуває 63 законопроекти в сфері європейської інтеграції України. Протягом десяти місяців цього року прийнято 30 таких документів, а торік — 56. Надалі в парламенті мають намір зосередитися на захисті довкілля, питаннях соціальної політики та енергетики, децентралізації, судовій реформі, санітарних та фітосанітарних заходах тощо.

 

Ірина Геращенко — Перший заступник Голови Верховної Ради України, Хюг Мінгареллі — Голова Представництва Європейського Союзу в Україні.


Фото Олександра КЛИМЕНКА.


Більше фото тут — www.golos.com.ua