Нещодавно в Інституті законодавства Верховної Ради України відбулася науково-практична конференція «Окуповані території України: політико-правові, соціально-економічні та гуманітарні аспекти».
У конференції взяли участь народні депутати України, представники адміністрації Президента України, апарату Верховної Ради, органів державної влади та волонтерських служб, вчені-юристи, аспіранти, юристи-практики, журналісти та інші зацікавлені особи.
Заступник директора Інституту законодавства, член-кореспондент НАН України 
Є.  Бершеда у своєму виступі відзначив, що створення проєвропейської парламентської більшості та формування реформаторського уряду стали важливими здобутками останнього часу та інституційною передумовою вирішення нових для України складних і масштабних проблем. Промовець привернув увагу до використання потенціалу Інституту законодавства як унікального майданчика для обговорення перспектив законодавчого забезпечення європейсько орієнтованих реформ, а також проблем тимчасово окупованих територій.
У подальшому доповідачі, зокрема народний депутат України А. Геращенко, зосередилися на розгляді особливостей внутрішньодержавного і міжнародного захисту прав людини, права власності та культурних цінностей на тимчасово окупованих територіях, проблемах законодавчо-правового забезпечення внутрішнього переміщення осіб і діяльності волонтерських служб на засадах міжнародного гуманітарного права та права ЄС, інформаційних аспектах державної політики України в умовах окупації Криму та проведення АТО, відповідальності за шкоду, заподіяну навколишньому середовищу під час окупації територій, правової регламентації судноплавства та морекористування на окупованих територіях.
У зв’язку з окупацією Росією території АР Крим особливої актуальності набула проблема правової регламентації судноплавства та морекористування на цій території. За результатами дослідження згаданої проблеми, завідувач кафедри адміністративного та кримінального права Одеської національної морської академії, доктор юридичних наук, професор Б. Бабін представив низку науково-практичних рекомендацій, серед яких — нагальна необхідність лібералізації умов отримання Державного прапора України морськими торговельними суднами, роздержавлення національного «Класифікаційного товариства Регістру судноплавства України», а також приєднання України до міжнародно-правових актів.
Виступ правового аналітика Всеукраїнського благодійного фонду «Право на захист» 
О. Виноградової був присвячений захисту прав переміщених осіб та осіб, які залишаються в зоні АТО, зокрема 
дітей. 
У дискусіях також узяли участь провідні вчені та юристи-практики.
За підсумками дискусій директор Інституту законодавства Верховної Ради України, член-кореспондент НАН України О. Копиленко поінформував, що представлені висновки і пропозиції будуть опрацьовані та використані під час науково-правового забезпечення законотворчої діяльності парламенту.
 
Інститут законодавства Верховної Ради України.