Обладнання європейське, даєш європейську вартість!

«Запобіжник» проти продажу контрафакту?

Компенсують вартість медпрепаратів. Але не всім...

 

Підбиваючи економічний підсумок минулого тижня, навряд чи можна однозначно сказати, чого більше — хорошого чи поганого. Серед новин, що ними ми вирішили поділитися з читачами, переважають не дуже втішні — очікуване подорожчання! Але якщо підвищення ціни на хліб — це мінус, то висока вартість алкоголю, погодьтеся, плюс. Тим більше зважаючи на сьогоднішні реалії: середню зарплату поки що лиш обіцяють підняти.


Ціни на основні види хлібобулочних виробів у країні до кінця року можуть підвищитися на 15—18% через зростання собівартості продукції.


Про це заявив президент Всеукраїнської асоціації пекарів Володимир Череда.


«Такі сьогодні ринкові реалії, що виробникам хліба доведеться переглядати ціну у межах 15—18%», — сказав експерт.


До цього призведе, насамперед, подорожчання борошна — головної складової у виготовленні хлібобулочних виробів, що займає понад 40% у структурі собівартості. Крім цього, на вартість хліба впливають збільшення витрат виробників на електроенергію — майже 30 відсотків, логістику — понад 10, а також курс валют.


«Усе обладнання, що використовують пекарі, закуплено переважно в Європі. Тобто всі запчастини, ремонт — це пряма прив’язка до курсу. Додайте до цього енергоносії», — каже В. Череда.


У зв’язку з цим так і напрошується запитання: а кому заважали, приміром, столичні потужності, що дісталися нам у спадок від СРСР і за роки незалежності були доведені до банкрутства або знищені?


Останнім часом у кількох регіонах України зафіксували отруєння сурогатним алкоголем. За даними Державної служби з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів, понад 140 осіб отруїлися через вживання неякісного спиртного, з них 68 померли.


Хочеться разом з Мінфіном сподіватися, що внаслідок підвищення мінімальної роздрібної ціни на горілку суттєво скоротиться рентабельність «тіньових» виробників алкогольної продукції, котра, як правило, має низьку якість. Кабінет Міністрів України підвищив мінімальну роздрібну ціну на горілку до 69 гривень 78 копійок із 55 гривень. Відповідну постанову ухвалили на засіданні уряду.


«Необхідність коригування мінімальних цін обумовлена тим, що нинішній рівень, введений у вересні 2015 року, не відповідає витратам суб’єктів господарювання на виробництво і реалізацію алкогольних напоїв», — пояснив міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів.


Нагадаємо, у серпні Мінфін запропонував підвищити мінімальні роздрібні ціни на алкоголь. У відомстві пояснили, що чинні мінімальні ціни не відповідають реальним витратам суб’єктів господарювання на виробництво та реалізацію алкоголю. Крім того, зазначили в міністерстві, діючий рівень мінімальних цін перестав виконувати свою роль «запобіжника» проти продажу контрафакту, що негативно впливає на здоров’я населення.


І насамкінець — хороша новина. Кабмін збирається компенсувати вартість медпрепаратів хворим певних категорій. На засіданні уряду озвучили плани на наступний рік. Відшкодовування за ліки отримуватимуть люди, що страждають на серцево-судинні, астматичні захворювання, і хворі на діабет. У Кабміні зазначили, що система компенсування вартості препаратів інсулінозалежним в Україні вже діє. І саме за її принципом працюватимуть нові програми.


Ще одна постанова стосується референтності цін, тобто визначення середньої ціни — вище за яку фармацевтичні компанії не зможуть продавати медикаменти. Фахівці порівняють ціни на ліки з тими, що є в п’яти сусідніх з Україною державах. На основі такого моніторингу визначать ціну на медикаменти.


«Ми відібрали 5 референтних країн із найбільш схожою на українську системою і подібними системами відшкодування ліків — це Польща, Словаччина, Чехія, Латвія і Угорщина, наші сусіди», — пояснила в. о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.


Нагадаємо, у жовтні Міністерство охорони здоров’я підписало договір про співпрацю з Програмою розвитку ООН. Ця подія стала початком закупівель ліків за кошти державного бюджету 2016 року.


Підсумовував Віктор БОНДАР.