Нині ситуація зі звільненням заручників досить непроста. Про це вчора в кулуарах парламенту заявила Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко.


«Це відчувається під час переговорів у мінському форматі. За останні кілька місяців бачимо збільшення кількості заручників у Росії і на окупованих територіях. Є відповідні факти», — сказала вона.


Ірина Геращенко також зазначила, що на окуповані території не допускають міжнародні гуманітарні організації. Наприклад, місія ОБСЄ на своєму сайті оприлюднила висновки щодо виборів у Російській Федерації. Там немає жодного слова про волевиявлення в Криму, оскільки місія там не працювала.


Крім того, за словами Першого заступника Голови Верховної Ради, на територію Криму не можуть потрапити наші консули. Не допускають туди й Омбудсмана України Валерію Лутковську, міжнародні місії. Тому не знаємо, де і в яких умовах утримують наших громадян. «Українська сторона дуже жорстко порушує питання Криму на міжнародних переговорах. У вівторок у третьому комітеті ООН розглядатиметься резолюція з порушення прав людини в Криму. Апелюємо до всіх міжнародних партнерів з проханням підтримати цей документ спочатку в комітеті, а потім на голосуванні під час засідання Ради безпеки ООН», — наголосила народний обранець.


А ще Ірина Геращенко розповіла, що вперше за півтора року координатор у гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Тоні Фріш відвідав окупований Донбас, де зустрівся з кількома нашими заручниками і передав їм листи від родичів. Тепер принаймні знаємо, де перебувають наші полонені. Також Тоні Фріш відвідав Донецьке СІЗО, де утримуються неповнолітні, і поспілкувався з ними.