«Усі будинки хочуть зобов’язати проходити енергетичний аудит. Чи є для цього відповідні фахівці? Що робити людям, котрі не зможуть заплатити за таку послугу?»


Андрій НОВОТРЯСОВ.


Одеська область.


Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Альона БАБАК (на знімку):

 


— Законопроект про енергетичну ефективність будівель передбачає проведення енергоаудиту у всіх будинках, а отримати сертифікат енергоефективності терміном на 10 років доведеться новобудовам та будинкам, які продаватимуть або здаватимуть в оренду.


Також проект закону зобов’язує власників житла проводити технічний огляд систем кондиціонування і водопостачання з потужністю 20 гігават. Це фактично будинок площею 200 квадратних метрів.
Приміром, вартість сертифікації в Європі коливається від 100 до 300 євро. Для багатоквартирного будинку в Україні три тисячі гривень — не думаю, що це велика сума, яку можна заплатити раз на десять років для того, щоб розуміти, в якому стані перебуває будинок.


Але якщо громадянин може надати інформацію до Фонду енергоефективності про отримання субсидії на оплату житлово-комунальних послуг і, відповідно, не може профінансувати проведення технічного огляду за свій рахунок, тоді це має оплачувати Фонд.


Особи, які захочуть отримати кваліфікацію енергоаудитора, зможуть пройти навчання за єдиною стандартизованою програмою в будь-якому навчальному закладі. Але вони повинні мати інженерну освіту, оскільки є багато технічних нововведень. Приміром, у Словаччині відповідний курс навчання становить лише 10 днів.


Сергій МЕЛЬНИК.

 

Читачі, запитуйте. Газета «Голос України» запрошує читачів ставити запитання народним депутатам, очільникам парламентських комітетів, міністрам та керівникам інших органів державної влади. Запитання надсилайте на електронні адреси: melya@golos.com.ua, maіl@golos.com.ua. Відповіді виходитимуть у газеті та розміщуватимуться на сайті www.golos.com.ua в рубриці «Читач запитує...».